1. Naspolya
A méltatlanul elfelejtett naspolya nemcsak mutatós, de superfoodnak is tekinthetjük, ugyanis magas a C-, B- és E-vitamin-, vas-, kalcium-, kálium-, mangán- és cinktartalma, sőt van benne az anyagcserére jótékony hatású pektin is. A naspolyát október végén, november elején érdemes szedni, majd egy tálcán tovább érlelni – egy idő után nyersen is fogyasztható lesz, vagy be is főzhetünk belőle!
2. Édeskömény
A puffadásra hajlamosak biztosan ismerik az édeskömény magjának áldásos hatásait, azonban most a gumóról lesz szó! C-vitamin-, ásványisó- és karotintartalma miatt bizony ennek a növénynek is ott a helye az őszi tányérjainkon. Kisüthetjük olajban, csinálhatunk belőle gazdag salátát, de akár még különleges leves is lehet belőle. Jól állnak neki a halételek, az alma és a narancs is, variáljuk bátran!
3. Pasztinák
A gyökérzöldségek között igazi különlegességnek számít a szuper kálium-, foszfor- és C-vitaminforrás, a pasztinák, ami a fehérrépa és a zeller között van valahol félúton. Őszi, gazdag levesekhez vagy párolva kiváló kiegészítője a szezonális táplálékainak. Nagy előnye, hogy mint minden gyökérzöldséget, a pasztinákat is lehet homokba dugva tárolni, így sok héttel meghosszabbíthatjuk a frissességét. Vigyázat, a zöldje nem fogyasztható!
Fotó: Getty Images
VÁLTSUNK EGYÜTT ZÖLDRE! Elindult a Marie Claire Go Green! kihívás, amely arra buzdít téged, hogy négy hét alatt négy különböző területen vigyél ökotudatos változást az életedbe. Hétfőtől minden héten új kihíváshoz csatlakozhatsz, majd a hét végén önbevallással értékelheted az eredményedet, és izgulhatsz, hogy vajon nálad fog-e landolni a környezettudatos nyereményeink egyike. Válassz te is kihívást most a gogreen.marieclaire.hu linkre kattintva!