Lencse és orzo ragu sült padlizsánnal

2020. október 22.
Laktató zöldséges finomság, ami percek alatt elkészül, ráadásul az orzónak köszönhetően egy kicsit „hamis rizottó” is.

A magyaros lencsefőzeléken túl rengeteg izgalmas fogás készülhet lencséből – még csak nem is kell vörös lencsének lennie ahhoz, hogy izgalmas, melengető ragut készíthessünk belőle. Az alábbi recept is ezt bizonyítja, ráadásul különlegessége, hogy orzó kerül bele: ez tulajdonképpen rizsszem formájú tészta, amivel könnyen és gyorsan tudunk „hamis rizottót” főzni. A mély, földes ízű padlizsánkockák és a friss ricotta pedig tényleg megkoronázzák a fogást.

Hozzávalók:

  • 1 nagyobb padlizsán, felkockázva
  • 1/4 csésze és 2. ek olívaolaj
  • 1 ek. koriandermag, összezúzva
  • só és bors
  • 1 közepes répa, apróra vágva
  • 1 közepes vöröshagyma, apróra vágva
  • 2 zellerszár, apróra vágva
  • 3 gerezd fokhagyma, apróra vágva
  • 1 ek. paradicsompüré
  • 1 csésze száraz lencse (zöld és fekete is jó)
  • 5 csésze alaplé (vagy víz)
  • 1/2 csésze orzó vagy más apró tészta
  • 1 citrom leve
  • 1/4 csésze morzsolt ricotta vagy feta

Elkészítés:

  1. A sütőt melegítsük elő 220 fokra. Egy nagyobb tálba dobáljuk bele a felkockázott padlizsánt, öntsük rá az 1/4 csésze olívaolajat, és szórjuk rá a koriandert, sózzuk és borsozzuk. Oszlassuk el egyenletesen egy sütőpapírral bélelt nagyobb méretű tepsiben, és süssük aranybarnára 25-30 perc alatt.
  2. Egy nagy serpenyőben hevítsünk 2 ek. olívaolajat, dobjuk rá a répát, a hagymát és a zellert. Ízesítsük sóval és borssal. Folyamatos kevergetés mellett hagyjuk megpuhulni a zöldségeket.
  3. Adjuk a zöldségekhez a fokhagymát és a paradicsompürét, hagyjuk, hogy a paradicsom egy kicsit megbarnuljon.
  4. Öntsük az alapra a lencsét, és alaposan forgassuk össze a paradicsomos keverékkel. Öntsük fel az alaplével, és hagyjuk megpuhulni a lencsét – ez körülbelül 20-30 perc.
  5. Keverjük bele az orzót, és várjuk meg, míg ez is megpuhul (8-10 perc). Vegyük le a ragut a tűzről, és facsarjuk bele a citromlevet is.
  6. Ízesítsük a ragut sóval és borssal, tálaljuk sült padlizsánnal és ricottával.

NYTCooking

Olvass tovább!