Így keverj magadnak Manhattan koktélt!

2021. január 23.
Marilyn Monroe imádta, a Van, aki forrón szereti című filmből pedig az egyik kedvenc jelenetünkben is „szerepet kapott”. A Manhattan koktél nem bonyolult, otthon is elkészítheted magadnak. A receptet a Nosalty szerzője, Rosanics Petra hozta el nektek.

Még évekig egyáltalán nem foglalkoztatott semmiféle alkohol gondolata, de a Van, aki forrón szereti című filmnek hála azt már tizenegy-két évesen tudtam, hogyha van némi bourbonünk meg vermutunk, abból pikpakk Manhattant keverhetünk. Akár egy Miamiba tartó éjszakai expressz kupéjában is, az alkoholtilalom kellős közepén.

manhattan-koktel-nosalty-nyito

Egyszerre romantikus vígjáték, zenés film, cross-dressing komédia és maffiaparódia – a Van, aki forrón szereti nem lacafacázik, ha szórakoztatásról van szó. Billy Wilder zseniális filmje hiába lépi át lassan a nyugdíjkorhatárt, a mai napig semmit nem vesztett frissességéből és lendületéből.

Ha valaki mégsem ismerné, a sztori röviden annyi, hogy a két léhűtő zenész, Joe és Jerry (Tony Curtis és Jack Lemmon) menekülni kényszerül Chicagóból, miután szemtanúi voltak a Valentin-napi mészárlásnak. És mivel őket is meglátták a gengszterek, úgy döntenek, női ruhába bújva hagyják el a várost, így Josephine és Daphne néven csatlakoznak egy Miamiba tartó női zenekarhoz, ahol megismerik az önsorsrontó, ám elbűvölő Vadvirágot (Marilyn Monroe).

Vadvirág éjszakai bartendertanfolyama

A Van, aki forrón szereti gyakorlatilag minden sora idézhető örökzöld, de nem került volna be cikksorozatunkba, ha nem lenne emlékezetes gasztrojelenete. Itt azonban nem képernyőről leugróan guszta főzésről vagy nyálcsorgató zabajelenetről van szó, mindössze koktélt kevernek Szirup Susan lányai. A Miamiba tartó vonatút ugyanis hosszú és unalmas, így a zenésznők a tiltás és az alkoholtilalom ellenére is saját bulit pattintanak a vonat hálókupéjában.

Ezt már láttad?

Eredetileg persze csak a „lány vagyok” sort mantrázó Daphne akar közel kerülni Virághoz egy fél üveg bourbon segítségével, de aztán pillanatok alatt össznépi kupépartivá avanzsálódik a meghitt iszogatás. Előkerül egy üveg vermut is, így Virág azonnal nekiáll Manhattant keverni, shaker híján a meleg vizes palackban. A fapados bulit azonban feldobja a kreativitás: a koktélt papír vizespoharakból isszák, a vonat mosdójában jeget is zúznak hozzá (Amerika és a jéggépek, ugye), és bár koktélcseresznyét nem találnak a lányok, de rövid időn belül sós keksz, szalámi és mogyoróvaj is előkerül.

Nem rázva, keverve

A koktél eredetével kapcsolatban többféle elmélet is létezik, a legvalószínűbb, hogy a New York-i Manhattan Club nevéből származik, ahol állítólag már az 1870-es években keverték az italt. Abban viszont minden verzió és recept megegyezik, hogy a koktél fő hozzávalói a whisky, a vermut és némi Angostura likőr (egyfajta gyógynövényes gyomorkeserű).

Tradicionálisan a whiskynek rozsból készültnek és amerikainak, a vermutnak pedig olasznak (vörösnek) kell lennie, de mára már sokkal megengedőbbek a szabályok. Rozswhisky helyett gyakran bourbon (kukoricaalapú whisky) vagy kanadai whisky az alapja, a vermut lehet vörös vagy fehér is, az Angosturát pedig lecserélhetjük vagy kiegészíthetjük jófajta narancslikőrrel. Tálalni leggyakrabban koktélpohárban szokták, de egy letisztult whiskyspohárban is nagyon szexi tud lenni. Rázni egyébként nem trendi, inkább csak keverni illik, némi jéggel hűtve közben. Egy-egy darabka citrushéj és pár szem koktélcseresznye nagyon passzol hozzá, így tálaltuk mi is. Jeget nem szokás beletenni, de ezt a szabályt is megszegtük, elvégre Virág is így itta, és ha valaki, hát ő ért a Manhattan készítéséhez.

A pontos receptért kattints a Nosalty oldalára!

Olvass tovább!