A klasszikus francia eclair fánk most Valentin-napra

2021. február 06.
Farsang, Valentin-nap, mindegy! Imádjuk a fánkot minden formában. A Nosalty szerzője, Gerzsenyi Flóra most a francia eclair fánk szerelmetes receptjét hozta el nektek.

Január van, új év, új én, és bár nem fogadtam meg semmit, a cukorlavinát tovább görgetem: az év első CUKORSOKK-jában klasszikus, francia eclair fánkot készítettem.

Ebben a részben, mint láthatjátok, kicsit összegyúrtuk a farsangot és a Valentin-napot, így két legyet üthetünk egy csapásra. Farsangkor, mint tudjuk, népszerűek a fánkreceptekValentin-napkor pedig szokás megörvendeztetnünk kedvesünket (vagy akár magunkat) valamiféle-fajta édességgel, desszerttel. Miért ne lehetne a kettőt egyben letudni?

Na pont ez az a recept, ami mindkét alkalomhoz tökéletesen illik – a titok igazából az eclair dekorálásában és a tálalásában rejlik, amit mindig az adott eseményhez igazíthatunk. A farsangi fánkhoz használhatunk változatos, színes cukorszórásokat, gyöngyöket, darákat, mindenféle bigyókat-bogyókat. Ettől lesznek vidámak, bohókásak és színpompásak a fánkok.

eclair-fank-nosalty2

A Valentin-napi fánkhoz viszont a letisztultabb, természetesebb hatású kiegészítőket ajánlom: friss, szárított vagy aszalt gyümölcsöket, magvakat, akár ehető virágokat.

Hogyan készül az eclair fánk?

Az eclair fánk egy klasszikus francia teasütemény, égetett tészta az alapja, egy főzött vaníliakrémmel (sárgakrémmel,cukrászkrémmel) töltött, és lágy csokoládéganache-ba mártott desszertremek. A sütemény a 19. században született, és eredetileg pain à la Duchesse-nek (kenyér hercegnő módra) vagy la petite Duchesse-nek (kis hercegnő) hívták. Később kezdték el éclairnek nevezni, ami a villám szóból ered, és arra utal, hogy bizony villámgyorsan elfogy. Higgyétek el, nem lesz ez másképp most sem…

Készítettünk egy kis desszertdobozt is, ami inspirációt adhat, hogyan lepjétek meg kedveseteket egy szívből jövő, házilag készített finomsággal. Bár azt azért szeretném megjegyezni, hogy nem kell Valentin-napnak vagy más egyéb alkalomnak lenni ahhoz, hogy kedvesedjünk szeretteinknek, sőt, ezzel a recepttel akár önmagunkat is kényeztethetjük.

A receptért kattints a Nosalty oldalára!

Olvass tovább!