Alapszabály, hogy sose dobjuk ki a kicsit már megszikkadt, kiszáradt kenyeret, mert abból még rengeteg finom és izgalmas dolog készülhet. Az olasz strata, vagy kenyérrakottas is ilyen fogás, ami egyrészt sokkal izgalmasabb, mintha sima szendvicset ennénk, ráadásul rengeteg klassz, szezonális zöldséggel lehet feldobni. Ha szeretnénk rávenni a gyerekeket, hogy megegyenek egy jó adag egészséges gombát és fodros kelt, akkor is érdemes bevetni ez a receptet!
Hozzávalók:
- kb. 400 gramm jó minőségű kovászos kenyér, kb. 3-4 centis kockákra vágva
- 2 ek. olívaolaj
- 200 gramm csiperkegomba, felszelve
- 2 gerezd fokhagyma, vékony szeletekre vágva
- só és bors
- 2 ek. sózatlan vaj
- 3 szál póréhagyma, felkarikázva (csak a fehér és a világoszöld része)
- 1 nagy csokor fodros kel a fásabb részek nélkül
- 8 nagyobb tojás
- 2 ek. dijoni mustár
- 2 és fél csésze zsíros tej
- 15 dkg karakteres reszelt sajt (pl. gruyére vagy comté)
Elkészítés:
- A sütőt melegítsük elő 180 fokra, és egy sütőpapírral bélelt tepsiben szikkasszuk meg picit a kenyérkockákat körülbelül 8-10 perc alatt.
- Eközben egy serpenyőben hevítsünk olajat, dobjuk rá a gombát, és hagyjuk enyhén megbarnulni, majd adjuk hozzá a fokhagymát, és ízesítsük sóval és borssal.
- Pirítsuk aranybarnára a gombákat, majd toljuk őket félre, és dobjunk a serpenyőbe 1 ek. vajat, amire szórjuk rá a póréhagymát. Keverjük el a gombával, hagyjuk megpuhulni. Dobjuk a keverékre a fodros kelt is, és várjuk meg, míg az is megfonnyad, körülbelül 4 perc alatt.
- A tojásokat verjük fel egy kicsit, adjunk hozzá mustárt, sót és borsot, majd öntsük bele a tejet is.
- Egy nagyobb tepsibe szórjunk egy rétegben kenyeret, majd halmozzuk rá a zöldséges keveréket, majd egy újabb réteg kenyeret és zöldséget, míg megtelik a tepsi. Öntsük nyakon a tojásos keverékkel, kicsit nyomkodjuk össze, hogy a kenyér jól beszívja a tojást. Szórjuk meg gazdagon sajttal, és sütőben süssük aranybarnára kb. 35-40 perc alatt!
Forrás: BonAppetit Fotó: Getty Images