Nem csak pite: mézes-chilis lazac brokkolipürével és zöldborsmártással

2021. május 15.
Sikerült már elkészítenetek a tökéletes lazacot? Ha még nem, Forgács Timi, a Nem csak pite Instagram-oldal szerzője most segít nektek!

Múlt héten láthattátok, hogyan készül a melengetően fűszeres mexikói kedvenc, a chili con carne, előtte pedig a mennyeien ragacsos oldalas volt terítéken. Forgács Timi ezúttal egy elegáns, kifinomult lazacos fogást hozott nektek.

Hozzávalók a brokkolipüréhez:

1 közepes fej brokkoli
1 ek. olívaolaj
150 g teavaj
só, bors

Lazachoz:

100 g lazac
A páchoz: 2 ek. olívaolaj, 2 ek. méz, fél citrom vagy lime leve, chili, só, bors és egy gerezd zúzott fokhagyma

Zöldborsmártás:

egy zacskó zöldbors
2 dl főzőtejszín
2 ek. barna cukor
2 ek. dijoni mustár

Elkészítés:

A brokkolit forrásban lévő sós vízben megfőzzük (lehet bele tenni egy kis friss élesztőt, és akkor nem puffaszt fel). Ha megfőtt, turmixgépbe tesszük, és olívaolajjal, teavajjal összeturmixoljuk, és megfűszerezzük. A lazac szeleteket besózzuk, és egy sütőpapíron meggrillezzük minden oldalán 3-3 percig, közben a páccal kenegetjük.

A zöldborsot összetörjük mozsárban, majd egy evőkanál olívaolajon kipattogtatjuk. Ezután tegyük rá a barnacukrot és a dijoni mustárt, jól keverjük el, és öntsük fel főzőtejszínnel. Még egy alapos keverés, és kész is van. Hidegen és melegen is isteni.

Jó étvágyat!

Fotó és szöveg: Forgács Timi (Nem csak pite)

Ha a Nem csak pite még több receptjére vagy kíváncsi, kattints IDE!

Az Instagramon pedig ITT követheted!

Olvass tovább!