Umami mennyország: 5 nyári recept, amiben a zamatos paradicsom a főszereplő

2021. június 18.
Levesként, rizottóhoz, tésztaszósznak, leveles tésztára pakolva, salátába vágva: a szezonális, napérlelte paradicsomnál nincs is finomabb! És persze olyanok vagyunk, mint Gombóc Artúr a csokoládéval: jöhet a sárga, a piros, a zöld, a fekete, az apró koktél- és a nagy húsparadicsom, aprítva, turmixolva, kóser sóval meghintve nasiként... Jöjjön 5 csodálatos recept, ami a paradicsomos umami ízorgiára épít.

Nem a menzás

Ez nem a menzás, cukros paradicsomleves, de éppen annyira lehet rajongani érte! Savas, umamis és édesköménnyel bolondított, egyszóval: tökéletes.

Leveles tésztára pakolva

Az érett paradicsom édeskés ízének remekül áll, ha kicsit karamellizálódik – ez a titka ennek az egyszerű tarte tatinnak is, amihez elég bolti leveles tésztát használni, hiszen a főszereplő úgyis a lédús zöldség benne.

Zöldfűszeres, parmezános mennyország

Ha egy könnyű, nyárias fogást készítenénk a zamatos, nyári paradicsomból, próbáljuk ki az alábbi rizottót: gazdag ízű, húsmentes fogás, amit még vacsoravendégeknek is bátran feltálalhatunk.

Spanyolra hangolva

Húsos, paradicsomos, bitang finom: ezek a kis spanyol gombócok a tapasestek sztárjai, de mi azért egy jó spagettire pakolva is el tudnánk képzelni…

Vegán, görög verzió

Gazdag paradicsomszósz, óriási görög fehér bab és némi minőségi fűszer kell a giganteszhez, Steiner Kristóf egyik kedvenc görög csemegéjéhez.