Megoszlanak a vélemények arról, hogy a főtt tojás valóban elronthatatlan étel-e. Első blikkre tényleg úgy tűnik, hogy képtelenség melléfogni vele, megeshet azonban, hogy nem sikerül eltalálni a kívánt keménységet – vagy éppen lágyságot. A főtt tojás pucolása aztán újabb buktatókat rejt magában, hiába lesz tökéletes a végeredmény, ha katasztrófába torkollik a tojáshéj eltávolítása. Mostantól ez sem foghat ki rajtad!
Igaz ugyan, hogy a legrémesebben megpucolt tojás is ehető – vagyis a tojáshéj eltávolítása során elkövetett bakik semmit sem rontanak a kemény tojás vagy lágytojás ízén –, a látvány mégis elég lelombozó lehet.
1) Jeges fürdőbe vele!
Ha megfőtt a tojás, és szeretnéd esztétikusan megpucolni, készíts jéghideg vizes fürdőt neki! Önts egy tálba hideg vizet, és a hatás fokozásáért akár pár jégkockát is dobhatsz bele. Ezzel a módszerrel két legyet ütsz egy csapásra: a tojás térfogata hirtelen kisebb lesz a hideg hatására, így a héj és a fehérje között kisebb űr keletkezik, ami megkönnyíti a pucolást, hiszen nem ragad a héj belső falára a főtt tojás. A másik, ami miatt jó ez a jeges fürdő, hogy gyorsabban kihűl a tojás, így hamarabb elfogyaszthatod.
2) Tedd víz alá!
Nagyban megkönnyíti a dolgodat, ha folyó víz alatt pucolod meg a főtt tojást: amint rést ejtesz a héjon, a víz bejut alá, így egyszerűbb leválasztani a hártyát, ami a tojásfehérje és a tojáshéj között található (az esetek többségében emiatt a hártya miatt hiúsul meg az esztétikus tojáspucolás!)
3) Alkalmazd a roppants, és görgess technikát!
Ennek az eljárásnak mindent elmond a neve: elég, ha egy sima felületre (ez lehet a konyhapult, egy vágódeszka vagy az asztal) helyezed a tojást, és akkora nyomást gyakorolsz rá, hogy a héja megroppanjon. Ha ez megvan, finoman nyomva görgesd a kiválasztott felületen a tojást előre és hátra, amíg sok-sok hajszálrepedés keletkezik rajta. Ha ügyesen csináltad, a héjat szinte egyben lefejtheted róla!
4) Pihentesd a tojást!
Nem a főzés után persze, hanem még felhasználás előtt! A tapasztalat azt mutatja, hogy a friss tojást jóval nehezebb megpucolni, mint azt, amelyik pár napot állt a hűtőben főzés előtt. A friss tojásokat használd fel másképp: panírozáshoz, piskótába, házi majonézhez vagy krémekbe.
5) Vess be egy evőkanalat!
Fordítsd fejjel lefele a főtt tojást, és az alján törd be a héját egy evőkanállal. Óvatosan csúsztasd a kanalat a lyukon keresztül a tojás héja alá, majd finoman fejtsd le a héjat a kanállal. Ebben a módszerben az a nagyszerű, hogy a kezed is garantáltan tiszta marad! A pucolási trükkök után pedig azt is megtudhatod, hogy lehet tökéletes a főtt tojás belseje Nigella szerint!
Forrás: Via Fotó: Getty Images