A rekkenő hőségben nem nagyon tudunk csodásabb frissítőt elképzelni egy szelet zamatos, jégbe hűtött dinnyénél. Vagy mégis? A görögdinnyés gazpacho, a dinnyés granita vagy egy hideg görögdinnyés saláta is olyan fogás, amire nem mondanánk nemet. Ráadásul idén a dinnye ára is kedvezőbbnek ígérkezik, így még felhőtlenebbül lehet kísérletezgetni!
Fűszeres, sült fetás-dinnyés saláta
Ennek az Anna Jones által kreált salátának szinte minden összetevője szerepel már a nevében is, az egyetlen, ami abból kimaradt – és magából a salátából is kár kifelejteni – az pár szem héjában sült újburgonya. Mit is mondhatnánk… Ez a kreáció nemcsak gyönyörű, hanem finom és különleges nyári fogás, amit egyáltalán nem nagy ördöngösség összedobni a tikkasztó napokon sem!
Kolbászos-csicseriborsós dinnyesaláta
Ez a saláta, amit Thomasina Miers álmodott a tányérra, egy egész picit komplikáltabb a fenti receptnél, kárpótlásul viszont a dinnye főszerephez jut, nem csak amolyan vendégművész. A feldarabolt görögdinnyét paradicsommal, zöldsalátával, zsenge hagymával, csicseriborsóval és kolbásszal ízlelheted meg, kísérőként pedig langyos pitát fogyaszthatsz mellé.
Sonkás-bazsalikomos dinnyesaláta
Nigel Slater izgalmas nevű és ízvilágú salátája még a gyerekeket is ráveheti egy kis zöldség- és gyümölcsevésre! A dinnyedarabok hívogatón kiemelkednek a többi hozzávaló közül, főleg akkor, ha még egy könnyű joghurtos öntettel is megbolondítod. Bár az eredeti receptben kissé körülményes a sonka előkészítése, nem fogja szó érni a ház elejét, ha ezt a lépést leegyszerűsíted – mi is ezt láttuk jobbnak.
3 különleges salátaöntet, amit még te sem próbáltál
Az olívaolaj, a majonéz, a natúr joghurt és a klasszikus balzsamecet négyesét bizonyára már régóta alkalmazzuk, de most, hogy itt a meleg idő, és egyre kevésbé kívánjuk a meleg főételeket, érdemes beszerezni egy-egy különlegesebb salátadresszinget az unortodox ízhatás – és persze az egészségünk – kedvéért.Görögdinnyés gazpacho
Keresve sem találhatnánk jobb indokot a rekkenő hőségnél arra, hogy kipróbáljuk ezt a szuper dinnyés gazpachót, ami eredetileg egy hideg paradicsomleves ízletes zöldségekkel felturbózva. Találtunk egy igazán remek receptet, amit görögdinnyével tettek igazán különlegessé: az alapja egy lime-os dinnyepüré, amihez aztán paradicsom, fokhagyma, uborka, hagyma és csípős paprika is csatlakozik.
Savanyított dinnyehéj
Ez a dinnye savanyú, ami elképesztően jól passzol például egy cheddar sajtos szendvicshez, olyan gasztroélményekben részesít, amilyenre a legtöbben álmunkban sem gondoltunk volna! Tom Hunt receptje szerint le kell vágni a dinnye kemény héját, az így kapott szeleteket pedig ecettel, sóval, borssal és cukorral ízesített vízben fel kell forralni, majd csatos üvegbe tölteni, és hűtőben tárolni (akár 4 hétig megőrzi a szavatosságát!).
Görögdinnyés „fagyi”
Nem állítunk valótlant, ha azt mondjuk, hogy az elkészítést bonyolultabb leírni, mint megvalósítani: az eredeti recept szerint elég egy szép formájú dinnyeháromszöget vágni, a feléig olvasztott csokiba mártani, és színes cukorral megszórni. Jöhet a fagyasztás, majd pár óra múlva a lelkes tesztelőké a terep!
Görögdinnyés granita
Ennek a zseniális granitának, azaz jégkásának nem más a kiötlője, mint Jamie Oliver. Azért is gondolunk rá hálával telt szívvel ezért az alkotásáért, mert a gyerekek ilyen formában szívesen lecsapnak a legtöbb gyümölcsre! Nem is kell hozzá más, mint darabolt dinnye, lime-lé és egy kis gyömbér. Ezt kell nyolc órán át fagyasztani, majd jégkásává aprítani.
Dinnyés puding
Ez a szicíliai dinnyepuding, aminek receptjére Food Nouveau-nál bukkantunk, valamivel munkásabb Jamie Oliver granitájánál, de mindenképp megéri a fáradságot. Az elkészítés során a dinnyepürét egy kis cukorral kell édesíteni, majd kukoricakeményítővel besűríteni. Fokozhatod az élvezeteket a tetejére kanalazott, frissen vert tejszínhabbal, de anélkül is isteni lesz!
Sült dinnye
Ennek az elkészítése nem igényel hatalmas konyhai ügyességet, ráadásul az ötletgazda szerint csak két hozzávalóra van szükség hozzá: a pürésített és ízlés szerint édesített dinnyét vékony rétegben kell sütőpapírra kenni, majd alacsony hőfokon 6-8 órán át sütni (vagyis inkább szárítani). Ha ez megvan, csíkokra kell szelni, és szépen fel kell tekerni. Csoki vagy gumicukor helyett bepróbálkozhatsz vele a gyerekeknél is!
Füstölt dinnyesonka
Nem tévedsz, ha a név hallatán az ugrik be elsőként, hogy ennek a fogásnak az elkészítése macerás lehet! Ezzel a sosem hallott fogással kiválthatod a sonkát, vagyis vegetáriánusoknak és vegánoknak különösen jól jöhet, csak győzzék lépésről lépésre követni a 19 pontból álló leírást. A sütési idő itt sem rövid, a dinnyesonkának 6 órán át kell a sütőben üldögélnie.
Fotó: Getty Images Forrás: Via