Hizlalnak az egzotikus gyümölcsök?

2020. augusztus 30.
Az egzotikus gyümölcsök sokak kedvencei, amelyek nem csak finomak, egészségesek is. Fantasztikus ízük miatt reggeliként és nassolnivalóként is nagy favoritnak számítanak, de a magas gyümölcscukor-tartalmuk miatt érdemes óvatosan bánnunk velük…

Figyeljünk oda, mikor mennyit fogyasztunk az egzotikus gyümölcsökből, ha a következő hetekben is elégedetten szeretnénk leszállni a mérlegről.

Tudtad?
Az egészséges táplálkozás keretében naponta legalább 2 adag gyümölcsöt ajánlott fogyasztani, dekagrammban kifejezve ez 25-30 dkg-ot jelent. Egy adag gyümölcsnek számít például egy közepes alma vagy narancs, egy kis pohár bogyós gyümölcs vagy 2,5 deciliter 100%-os gyümölcslé. A kiválasztásnál alapvető szabály, hogy ne a túlérett változatokat részesítsük előnyben, hiszen ezek cukortartalma is magasabb, illetve a felszívódásuk is gyorsabb.

MELYIKET VÁLASSZUK?

Az egzotikus gyümölcsök közül meglepő módon a papaya 100 g-ja csak 43 kcal-t tartalmaz, nem sokkal előzi meg ezt az ananász 50 kcal-val. Ez utóbbi ráadásul komoly segítségünkre lehet a cellulitisz elleni küzdelemben is. Zsírégető vegyülete mellett magas a magnézium-, rost- és káliumtartalma is.

Olvass tovább!

Tudtad?
A legkevesebb kalória mindegyik gyümölcs közül az almában, a bogyós gyümölcsökben és a sárgabarackban van.

AMIT FOGYÓKÚRA IDEJÉN JOBB ELKERÜLNI

A banánt például jobb, ha módjával fogyasztjuk, ha súlycsökkentést a cél, ennek ugyanis 100 grammja 90 kcal-t rejteget. Ami viszont mellette szól: a magas rost- és ásványianyag-tartalma. Amit pedig végképp jobb elkerülni: az avokádó és a kókusz. Mindkettő nagyszerűen hat ugyan az egészségünkre, viszont az avokádó 230 kcal-t, a kókusz pedig akár 356 kcal-t is tartalmazhat 100 grammonként.

100 GRAMM GYÜMÖLCS KALÓRIAÉRTÉKE:

ananász 50 kcal
avokádó 230 kcal
banán 90 kcal
datolyaszilva 70 kcal
füge 75 kcal
gránátalma 83 kcal
kivi 55 kcal

További népszerű egzotikus gyümölcsök kalóriaértékéért kattints IDE!

Fotó: Unsplash