Zöldség és gyümölcs kilószámra?

2021. április 13.
Az egészséges étrend „kötelező eleme” a zöldség és a gyümölcs, más kérdés, hogy mai rohanó életformánk mellett aligha tudunk segítség nélkül megfelelni a tankönyvi elvárásnak.

Nem tarthatunk otthon egy egész farmnyi zöldséget, nem beszélve arról, hogy sok, kiemelkedően értékes tápanyagot tartalmazó kedvenc nem is beszerezhető egész évben, esetleg nagyon drága. Pangl-Szarka Dorottya klinikai dietetikust kérdeztük.

Hogy juthatunk elegendő és megfelelő minőségű, vitamindús zöldséghez és gyümölcshöz? Miben segíthetnek az étrend-kiegészítők, és miben nem? 

Az egészséges és kiegyensúlyozott étrendhez naponta minimum 400 gramm zöldséget és gyümölcsöt kellene fogyasztanunk! Fontos, hogy étrendünket minél színesebben állítsuk össze, és zöldségből, gyümölcsből is többfélét fogyasszunk. Változatos és személyre szabott étrenddel tehetünk a legtöbbet egészségünkért.

Rengeteg friss zöldség és gyümölcs mindennap – csak ennyi kell az egészséges étrendhez? Mi a helyzet az étrend-kiegészítőkkel, szükség van rájuk egyáltalán?

A teljes igazsághoz hozzátartozik, hogy sokak étrendje egyhangú, emiatt nem elég gazdag értékes tápanyagokban. A másik probléma a nagyüzemi mezőgazdaság egyik legnagyobb kihívása, a növények mikrotápanyag-tartalmának megőrzése. A hatalmas keresletnek a mezőgazdaság ugyanis nem a beltartalmi értékek növelésével, hanem a termelési-gazdasági hatékonysággal tud megfelelni, és ez a zöldségek, gyümölcsök tápértékének csökkenését eredményezheti. A napi többszöri zöldség- és gyümölcsfogyasztás tehát semmi mással nem helyettesíthető, de számos vitamin, ásványi anyag, nyomelem pótlása javasolható étrend-kiegészítő alkalmazásával.

Egyáltalán meg lehet naponta több kiló zöldséget, gyümölcsöt enni?

Jogos a kérdés! Kizárólag zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával valóan nehezen biztosítható a tökéletes ásványianyag-, vitamin- és nyomelempótlás. Mindehhez ugyanis nagyon nagy mennyiséget kellene megennünk, és a hozzávalók beszerzése, tárolása is hatalmas erőfeszítést igényel egy átlagos családtól – mégsem szabad lemondanunk róla. Tegyük meg, ami tőlünk telik, ne mondjunk le róla, csak mert nem tudjuk „hibátlanul” teljesíteni a feladatot.

Nézzük a hazai piacot! Hogy állnak a magyarok zöldségfogyasztásban?

Nem túl jól. Mindössze 40 százalékunk fogyaszt napi szinten gyümölcsöt, zöldséget pedig még kevesebben, a lakosság körülbelül 30 százalék. Pedig a szervezet számára szükséges mikroelemek, az antioxidánsok és egyéb biológiailag aktív anyagok nagy részét zöldségek és gyümölcsök fogyasztása révén biztosíthatjuk.

Mikor érdemes étrend-kiegészítőt alkalmazni, és milyen válasszunk?

A mikrotápanyagok nagy részét zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával biztosíthatjuk szervezetünk számára, de ha csak étkezéssel ezt nem tudjuk megoldani, akkor érdemes lehet a tápanyagokat koncentrált kivonatok formájában tartalmazó étrend-kiegészítőkkel segíteni. Bár az étrend-kiegészítők nem helyettesítik a kiegyensúlyozott táplálkozást, értékes segítséget jelentenek. Lényeges azonban, hogy az összetevőik természetes eredetűek legyenek.

A egészséges étrend támogatásához óriási segítséget nyújt a Vegnum Multi-D. Ebben az egyedülálló készítményben olyan, vitaminokban és antioxidánsokban gazdag gyümölcsök kivonata is megtalálható, mint a mangosztán, az arónia vagy a fekete áfonya.

A Vegnum Multi-D összesen 29 zöldség, gyümölcs és egyéb növény koncentrált kivonatával, valamint 18 alapvető vitaminnal és ásványi anyaggal járul hozzá az egészséges étrendhez. A vitaminok között megtalálható az immunrendszer megfelelő működéséhez szükséges C-vitamin, cink, szelén, B6- és B12-vitamin is. Ha immuntámogatás és egészséges étrend, akkor nem feledkezhetünk meg az ajánlott mennyiségű D-vitaminról sem. A Vegnum Multi-D 2000 NE (nemzetközi egység) növényi D-vitamint is tartalmaz! Rengeteg vitamin, antioxidáns és az ajánlásnak megfelelő mennyiségű D-vitamin, egy vegán készítményben – ha a jelenlegi multivitaminunk ennél „kevesebbet tud”, érdemes lehet lecserélni!

A recept tehát: színes, étvágygerjesztő, friss alapanyagokból készült ételek, sokféle zöldséggel és gyümölccsel, és okosan kiválasztott étrend-kiegészítő, ha szükség van rá. Jó étvágyat és jó egészséget!

Promóció