3 különleges salátaöntet, amit még te sem próbáltál

2020. június 09. |

Az olívaolaj, a majonéz, a natúr joghurt és a klasszikus balzsamecet négyesét bizonyára már régóta alkalmazzuk, de most, hogy itt a meleg idő, és egyre kevésbé kívánjuk a meleg főételeket, érdemes beszerezni egy-egy különlegesebb salátadresszinget az unortodox ízhatás – és persze az egészségünk – kedvéért. 

1. Tahini

A tahini általában csak a humuszkészítők konyhájában található meg, azonban érdemes a keleti boltokban beszerezhető szezámpasztát a kamránkban tudni salátakészítés esetére is. Citromlével vagy lime-mal lazítva, sóval-borssal kikeverve nagyszerűen feldob a klasszikus taboulé mellett minden olyan salátát, amiben hüvelyesek vannak.

2. Gribche

A francia konyha igazi nagyágyúja ez a tojásos dresszing, ami remekül áll a sült zöldségeknek – például az isteni spárgának – vagy akár a sült halaknak, húsoknak is. Az alaprecept kapribogyóból, borecetből, petrezselyemből, összetört keménytojásból, újhagymából és apróra vágott uborkából áll, és a fentebb említett ételek mellett a meleg zöldségsalátáknak vagy a lencsés salátáknak is fenséges feltéte lehet.

3. Gyömbéres szójaszósz

Ázsiai ihletésű salátákból éttermi fogást csinál a gyömbéres szójaszósz, amit otthon is egyszerűen összedobhatunk apróra vágott fokhagyma, gyömbér, mogyoróhagyma és egy kis méz, szójaszósz, rizsecet, repce- és/vagy szezámolaj elegyéből.

Fotó: Getty Images

Olvass tovább!

Saláta-kisokos rendkívüli vészhelyzet idején

Saláta-kisokos rendkívüli vészhelyzet idején

Az egészséges táplálkozás alapja a kellő mennyiségű zöldségfogyasztás, a salátaételek kiváló megoldást nyújthatnak zöldségbevitelünk egy részének fedezésére. A saláták előnyei közé tartozik, hogy nemcsak sok rostot, de rengeteg vitamint és ásványi anyagot is tartalmaznak.

Szólj hozzá te is!

Még több Gasztró

Így keverj magadnak Manhattan koktélt! koktélrecept

Így keverj magadnak Manhattan koktélt!