3 különleges salátaöntet, amit még te sem próbáltál

2020. június 09.
Az olívaolaj, a majonéz, a natúr joghurt és a klasszikus balzsamecet négyesét bizonyára már régóta alkalmazzuk, de most, hogy itt a meleg idő, és egyre kevésbé kívánjuk a meleg főételeket, érdemes beszerezni egy-egy különlegesebb salátadresszinget az unortodox ízhatás – és persze az egészségünk – kedvéért. 

1. Tahini

A tahini általában csak a humuszkészítők konyhájában található meg, azonban érdemes a keleti boltokban beszerezhető szezámpasztát a kamránkban tudni salátakészítés esetére is. Citromlével vagy lime-mal lazítva, sóval-borssal kikeverve nagyszerűen feldob a klasszikus taboulé mellett minden olyan salátát, amiben hüvelyesek vannak.

2. Gribche

A francia konyha igazi nagyágyúja ez a tojásos dresszing, ami remekül áll a sült zöldségeknek – például az isteni spárgának – vagy akár a sült halaknak, húsoknak is. Az alaprecept kapribogyóból, borecetből, petrezselyemből, összetört keménytojásból, újhagymából és apróra vágott uborkából áll, és a fentebb említett ételek mellett a meleg zöldségsalátáknak vagy a lencsés salátáknak is fenséges feltéte lehet.

3. Gyömbéres szójaszósz

Ázsiai ihletésű salátákból éttermi fogást csinál a gyömbéres szójaszósz, amit otthon is egyszerűen összedobhatunk apróra vágott fokhagyma, gyömbér, mogyoróhagyma és egy kis méz, szójaszósz, rizsecet, repce- és/vagy szezámolaj elegyéből.

Fotó: Getty Images

Olvass tovább!