Mennyivel másabb, ha azt mondjuk: áfonyás csokiparfé lesz reggelire, mintha kakaós zabkása felkiáltással próbálnánk a családot asztalhoz csalni reggel! Pedig alapvetően ugyanarról van szó, de ahogy az élet sok területén, az ételeknek is szükségük van néha egy kis marketingre. Azért remélem, a recept végére sok új zabkásarajongó születik!
Egyéjszakás zabkása
Jó pár évvel ezelőtt egy amerikai youtuber lány videójában láttam először az overnight oatot, azaz az éjszakára otthagyott zabot – angolul ez annyira jól hangzik, de magyarul valahogy nincs rá jó kifejezés –, és annyira megtetszett az étel egyszerűsége, variálhatósága, hogy azóta nagy rajongója vagyok ennek az ételnek. Szezonálisan, és az ízlésünknek megfelelően is számtalan variációban el lehet készíteni.
És annál nincs is jobb, amikor reggel egyszerűen csak elővesszük a hűtőből a kész reggelit, dobunk rá egy kis dekorációt friss gyümölcsökből, és már ehetjük is. A fiam is annyira megszerette, hogy sokszor ő kéri, hogy másnap ez legyen a reggeli.
Szerintem két titka van a jó zabkásának: minőségi, lehetőleg bio alapanyagokat használjunk, illetve találjuk meg a családunk számára legjobb ízkombinációkat.
Csokis-áfonyás zabkása
Hozzávalók (1 adag):
- 60 g bio zabpehely
- 1/2 csésze friss vagy fagyasztott áfonya
- 1 ek. aprított étcsoki
- 1 ek. aprított törökmogyoró
- 1,5 dl házi zabtej
- 1 tk. kakaópor
- 1 tk. bio juharszirup
- 1 banán
Dekoráció:
- Áfonyás szójajoghurt
- Friss áfonya
- Aprított csoki
- Aprított törökmogyoró
Elkészítése:
- Egy befőttesüvegbe beletesszük a zabpelyhet, a törökmogyorót és az aprított étcsokit.
- Egy turmixba beletesszük az érett banánt, a cukrozatlan kakaóport, a juharszirupot, a zabtejet, és sűrű krémes állagúra turmixoljuk.
- Beleöntjük ezt is a befőttes üvegbe, elkeverjük alaposan, és éjszakára betesszük a hűtőbe.
- Reggel teszünk rá pár kanál áfonyás szójajoghurtot, friss áfonyát, egy kevés csokidarabot, és a végén megszórjuk az aprított törökmogyoróval.
Ez nemcsak finom, egészséges, de még gyönyörű is!
Ha sikerült neked is rákattani a zabkásákra, akkor ne hagyd ki ezt a videómat, amelyben még másik 3 receptet is mutatok!
Szerző: Bernáth Melinda (Smarta)