Távol a sütőtől: antipasto tálak isteni magyar borral

2021. július 26. |

Az év legforróbb időszakában, amikor elkeseredett lépéseket teszünk azért, hogy a lehető legelviselhetőbb szinten tartsuk a lakásban a levegő hőmérsékletét, a tűzhely használatának kerülése fontos stratégiai lépés lehet. Inspirálódjunk mediterrán utazások emlékeiből, és készítsünk helyette gusztusos tálakat, például egy pohár rozé mellé.

Rozét az összes évszakban fogyaszthatunk, de a legtöbb valószínűleg mégis nyáron kerül a poharakba. Gyümölcsös íze, könnyedsége jólesik a kánikulában, akár magában, akár fröccsként. A rozé esetében ilyenkor kritikus, hogy jól hűtsük be, hiszen a hűtőből kivéve és pohárba töltve hamar emelkedni kezd a hőmérséklete.

Két fontos trend is körvonalazódik az utóbbi években a rozé kapcsán. Az egyik a bortípus élettartamáról szól. Sokáig szinte kötelező érvényűnek tekintettük, hogy csak új évjáratú rozét igyunk. Ahogy azonban egyre több borász veszi komolyan ezt a rózsaszín műfajt, mind több olyan tétel van, amelyik nem kapkodva, időnyomás alatt születik. Ha pedig kellő időt adnak az egyes munkafolyamatoknak, és igényesen állnak a rozéhoz, az nem feltétlen egy éven belül elfogyasztandó kategória lesz. Így több esetben bátran fogyaszthatunk akár egy-két éves tételeket is.

antipasto-magyar-bor

A másik és részben az előző trendből táplálkozó újdonság, hogy a hazai piacon is egyre több prémiumrozé érhető el. Ezek a borok valamilyen szempontból különböznek a megszokott rozéktól, például azáltal, hogy részben hordóban érlelődnek vagy nagyobb testtel rendelkeznek.

Ha tehát a nyár, a rozé és a tűzhelytől való távolságtartás a téma, akkor épp itt az ideje, hogy elővegyük a legnagyobb lapos tálainkat és deszkáinkat, és ezekre szépen elrendezzünk sonka-, szalámi- és sajtszeleteket. Kísérjük mindezt olajbogyóval, friss zöldségekkel és akár krémekkel. Olasz inspirációra önthetünk egy tálba olívaolajat a kenyérrel való tunkoláshoz, amibe akár egy kevés balzsamecetet is csepegtethetünk.

Thummerer Rosé 2020

A klasszikus rozéerények mindegyikét felvonultatja ez az egri bor. A könnyedség és a mérsékelt alkoholtartalom mellett játékos savak, cseresznyét és málnát idéző illatok és ízek teszik kötelezővé ezt a rozét. A Noszvajon található pincészetet a teljes kép kialakítása érdekében személyesen is érdemes felkeresni, hiszen a különböző borkóstoló programok mellett dűlőtúrákon is részt vehetünk, sőt lovagolhatunk is náluk.

Pálffy Törökugrató Rosé 2020

A Balaton-felvidéken található pincében hagyománya van ennek a rozénak, melynek alapanyagai, a pinot noir és a kékfrankos, a Káli-medence két kedvelt települése, Köveskál és Szentbékkálla határából származnak. A bor spontán erjedt, majd tartályban érlelődött fél évig, egyediségét az átlagosnál nagyobb beltartalom és a mélyebb szín adja, feszegetve a műfaj hazai határait. A mély, gyümölcsös ízek érdekessé tehetik azok számára is, akik korábban nem voltak rozérajongók.

Vylyan Rozé Variáció 2020

Kategóriaként idén debütált a Rozé Variáció a villányi pincészet portfóliójában, mely a Kakas nevet viselő hagyományos rozéjuktól két szempontból is különbözik. Egyrészt a nagyobb test formájában, másrészt abban, hogy a bort részben hordóban érlelték, és ez finoman, de érződik annak illat- és ízvilágán. Új még ez a rozéfelfogás itthon, ezért a műfaj kedvelőinek érdemes megkóstolniuk, már csak azért is, mert így a tartalmasabb fogások mellé is könnyebb lesz majd rozékíséretet illeszteni.

Hiszünk abban, hogy a tudatos borkóstolás nem mennyiségi, hanem minőségi élményt eredményez, ezért arra kérünk, hogy tarts mértéket!

Fotó: Getty Images

Olvass tovább!

Bevezetés a brunch and bubbly csodálatos világába – 3 magyar buborékos borral

Bevezetés a brunch and bubbly csodálatos világába – 3 magyar buborékos borral

Bár a villásreggeli kifejezés itthon is létezik, a késői reggeli műfaját, ami akár egy ebédet is pótolhat, az angolszász kultúrkörben járatták a csúcsra. Ma itthon is egyre több étterem és szálloda kínál brunchot, de ezt az élményt persze otthon is átélhetjük, stílusosan egy buborékos bor társaságában.

Szólj hozzá te is!

Még több Gasztró

Tapasokkal és mediterrán Gasztroheggyel indul az ősz balaton

Tapasokkal és mediterrán Gasztroheggyel indul az ősz

Diós kecskesajttal töltött csirke szőlővel sütve csirke

Diós kecskesajttal töltött csirke szőlővel sütve