Az idei paradicsomtermesztő projektem, mondhatni, túl jól sikerült, ugyanis annyi paradicsom szakadt a nyakamba egyszerre, hogy vajas kenyér mellé ennyit nem lehet megenni. Ráadásul a tojás formájú paradicsom önmagában annyira nem is finom, mint óriási társai a másik ágyásban, mert sokkal vastagabb a húsa és kevésbé lédús. Azonban pont ezek a tulajdonságok azok, amik tökéletessé teszik arra, hogy megsüssem. Ha ti is hasonló „gondokkal” küzdötök, akkor íme egy szuper sültparadicsom-recept!
Paradicsom mindenhez is
Imádjuk a paradicsomot, ezért is van belőle bőven a konyhakertben. A legjobb, amikor jártamba-keltembe leszedek egy érett, lédús paradicsomot a bokorról, és csak úgy magában megeszem. A gyerekkorom jut róla az eszembe, amikor a nagymamám kertjében ettem magában a paradicsomot.
Ráadásul a paradicsom nagyon sok jótékony hatással is rendelkezik, ami miatt minden nap érdemes valamilyen formában fogyasztani. Szendvics mellé kötelező, de az egyszerű paradicsomos spagetti is mindig nagy sikert arat, a fiam szerintem minden nap meg tudná enni. Éppen ezért saját termésből készül darabos paradicsom, amit üvegekben elteszünk télre, mert össze nem lehet hasonlítani a bolti és a házi paradicsomszósz ízét.
Ilyenkor, nyáron viszont vagy összedobok egy egyszerű paradicsomos-ricottás galette-et, vagy sült paradicsom készül a sütőben, ami mindenhez is jó.
Zamatos sült paradicsom egyszerűen
Hozzávalók:
- 1 kg kemény húsú paradicsom
- 0,5 dl olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kk. só
- 1 kk. barna cukor
- 1/2 kk. bors
- 1 kk. olasz fűszer
Elkészítése:
- A paradicsomokat félbevágjuk, ha kisebbek, mint a hüvelykujjunk, akkor maradhat egyben. Egymás mellé fektetjük őket úgy, hogy a vágás felfelé legyen.
- Egy tálban összekeverünk 0,5 dl olívaolajat 2 gerezd zúzott fokhagymával, 1 kk. sóval, 1 kk. barnacukorral, 1 kk. borssal, 1 kk. olasz fűszerrel (paradicsom mennyiségétől függően, az arányok megtartása mellett lehet növelni a mennyiséget)
- Ezzel meglocsoljuk alaposan a paradicsomokat.
- 170 fokos légkeveresre 1 órára betesszük a sütőbe.
- Majd lentebb kapcsoljuk 140 fokra, és még kb. 30 percig sütjük. Itt figyeljünk, hogy ne égjen meg, de azért süljön meg alaposan.
- Amikor kivesszük a sütőből, fordítsuk meg a paradicsomokat, és hagyjuk úgy kihűlni őket.
Extra tipp: ha szeretnéd eltenni a sült paradicsomot akár télire, akkor még melegen halmozd egy befőttesüvegbe a paradicsomokat, öntsd rá az olajos sült levet, és öntsd fel még annyi olajjal, hogy teljesen ellepje. Adj hozzá még ízlés szerint 1-2 gerezd fokhagymát és fűszert, és zárd le az üveget.
Ha kíváncsi vagy rá, hogy hogyan lehet a sült paradicsomot ízletes szendvicsfeltétként használni, akkor nézd meg ezt a videómat:
Szerző: Bernáth Melinda (Smarta)