Nincs még egy olyan időszak az évben, ami ennyi színes, friss termést adna nekünk. Legyünk ezért hálásak és ünnepeljük meg egy piknikkel a természetben, pontosan ott, ahol learatjuk mindennek a „gyümölcsét”. Az én szabályom az ételekkel kapcsolatban nagyon egyszerű: ha a természet teremtette, minden további nélkül megeszem, ha a boltban olyan ételt látok, amit a nagymamám sem ismerne fel ételként, azt inkább nem veszem meg. Segítek néhány ötlettel, milyen ételekkel tudjátok megpakolni a piknikkosarakat. Boldogan eszi az ember, amit elkészített, miközben nézi a csodás naplementét.
A nyár egyik elengedhetetlen salátája a caprese saláta. Viszont ha már itt a dinnyeszezon, akkor bolondítsuk meg egy kis sárgadinnyével. Nagyon egyszerű ezeket a nyársakat elkészíteni. Tökéletes és látványos előétele a pikniknek a lédús dinnye a sós pármai sonkával, friss mozarellával és bazsalikommal tálalva. Minden zöldséges, gyümölcsös salátának, vagy előételnek a szósz adja meg igazán az ízét. Lenyűgöző hozzá a citromos mentapesto. A menta és a bazsalikom egyszerre ad egy olyan ízkavalkádot, amire az ember nem is számítana. Nemcsak az ízviláguk miatt fontosak a gyógynövények, de az egészségünkre tett jó hatásuk miatt is bátran használjunk belőlük a konyhában, különböző módokon: fel lehet aprítani őket főtt ételekhez, köretekhez, de a legtöbb jó teának is. Mindegyik tetőtől talpig ellátja az emberi szervezetet hasznos vegyületekkel. Segítik az emésztést, meghűlés ellen kiválóak, ráadásul a menta még élénkít is, és serkenti az agyműködést.
HOZZÁVALÓK
1 és1/2 csésze dinnyegolyó
170g szeletelt prosciutto darabokra tépve
1 és 1/2 csésze friss mozzarellagolyócska
1 marék friss bazsalikomlevél
CITROMOS MENTAPESTO
4 csésze friss menta
1/2 csésze friss bazsalikomlevelek
1 citromhéj frissen reszelve és 1/2 citromnak a leve
1/4 csésze pirított fenyőmag
2 fokhagymagerezd
1/4-1/2 csésze olívaolaj
1/4 teáskanál só
1/4 teáskanál bors
1/4 teáskanál zúzott rózsabors
A nyársakra húzzuk fel a dinnyegolyókat, a mozzarellát, bazsalikomleveleket és a sonkadarabokat. Saját preferencia szerint lehet akár több dinnyét vagy akár több mozzarellát hozzáadni. Lehetnek nagyobbak, rövidebbek a nyársak is akár. Miután azok elkészültek tálaljuk a citromos mentapestóval. Ha lehet, akkor géppel keverjük habosra a pestot, először csak 1/4 csészével kezdve, és szükség esetén adjunk hozzá mindig mindenből egy kicsivel többet, amíg el nem érjük a kívánt összetételt. A pesto akkor lesz tökéletes, amikor az olaj és a citromlé már nem válik szét.
A konyhában sokat töprengünk azon, hogy milyen új dolgokat lehet csinálni például egy csirkemellből, vagy darált marhahúsból, hogy ne mindig a megszokott ételeket készítsük el. De lehet, hogy nem töltünk elég időt azzal, mit is készítsünk a zöldségekből. Ebben segítség lehet, ha úgy megyünk piacra, hogy megvesszük a szezonális zöldségeket, és otthon nemcsak megpároljuk, hanem kicsit megbolondítva készítjük el őket. Ezek a köretek így könnyen főfogássá válnak, és már nem is biztos, hogy kell melléjük hús – persze ha valaki úgy kívánja, hússal is lehet tálalni. A lényeg, hogy a zöldség legyen a főételünk, a köret pedig a hús.
A karfiol és brokkoli sokak számára unalmas alapanyagnak tűnhet. Mutatok egy remek pitereceptet belőlük, ami igazi élvezet az ízlelőbimbóknak, és egészséges tápláléka lehet a kicsiknek is.
HOZZÁVALÓK
1/2 csésze brokkoli, rózsákra szedve
1/2 csésze karfiol, rózsákra szedve
1/2 csésze vaj
1 és ¼ csésze liszt
3 evőkanál víz
MÁRTÁS
½ csésze chedar sajt, reszelve
1 teáskanál só
1 és ½ teáskanál őrölt fekete bors
1/2 teáskanál szerecsendió
1 doboz crème fraîche (ha nincs, akkor tejföl és tejszín keveréke is megfelel)
Ehhez az ízletes recepthez először dobjuk a karfiolvirágokat forró vízbe. Ha megpuhultak, akkor vegyük ki a vízből, és tegyük félre őket. Hasonlóképpen a brokkolivirágokat is forrásban levő vízbe tesszük, ha pedig elkészültek azonnal hideg vízbe kell tenni őket, hogy kihűljenek, de ne essenek össze. Majd vegyük a lisztet, és szitáljuk egy tálba. Keverjük hozzá a sót és a vajat is, és végül jöhet hozzá a víz. Ebből a keverékből készítjük el a pite tésztáját. Amikor elkészült, kivajazott kör alakú formába nyomkodjuk. A sütőt közben 200 fokon előmelegítjük, és kb. 15 percig elősütjük a tésztát, ehhez meg lehet szurkálni egy kicsit villával, hogy ne emelkedjen fel sütés közben. Majd hozzáadjuk a főtt karfiolt, brokkolit, és a mártást, a fűszereket is jól elkeverve benne. 200 fokon további 15 percig sütjük. Ezt az ételt jó melegen tálalni, de a piknik során is tökéletes lesz még. A fehérbor ugyan lemaradt a képről, de a csodálatos ízek világát csak fokozni tudják.
Ne feledkezzünk meg valami édesről sem. Az előételhez már használtunk gyümölcsöt, akkor miért ne zöldséget használnánk a süteményhez. Bizony. Ez a cukkinis vegán brownie azt hiszem, igazi kedvenc lesz mindenkinél. Intenzíven gazdag, garantáltan mindenki el fogja dobni a villát annyira finom, és az utolsó morzsák is el fognak tűnni a tányérokról. A cukkini szinte láthatatlanná válik, miközben ad annyi nedvességet a tésztához, hogy az összeálljon és a képen látható eredményt adja.
HOZZÁVALÓK
120 ml kókuszolaj, olvasztva
3 evőkanál zab- vagy mandulatej
300 g barnacukor
2 teáskanál vaníliakivonat
250 g sima liszt
60g cukor nélküli kakaópor
1 1/2 teáskanál sütőpor
3/4 teáskanál só
2 nagy cukkini, finoman lereszelve
150 g sötét félédes csokoládé, apróra vágva
75g pekándió vagy dió a sütemény tetejére
A sütőt 180 ° C-ra előmelegítjük. Először a száraz összetevőket kell összekeverni: liszt, sütőpor, só, cukkini és kakaó, majd ráöntjük az olvasztott olajat és tejet. Keverjük bele az apróra vágott csokit. Egy bélelt sütőformába tesszük a tésztát, és 35-40 percig sütjük azt.
Hagyjuk hűlni 25 percig, hogy kissé megdermedjen.
Élvezzétek a természetet, és annak minden zöldségét és gyümölcsét, és fogyasszátok ezeket az ételeket szeretettel!
Fotók: Bodnár Zsófi