Magyar borpárok hüvelyesek mellé

2021. szeptember 11. |

Szinte mindegy, hogy milyen cikket olvasunk azokról az alapanyagokról, amelyekből többet kellene fogyasztanunk az egészségünk megőrzése érdekében, a hüvelyesek, így a bab, a borsó, a lencse és a csicseriborsó mind előkelő helyen szerepelnek. Most ezek mellé ajánlunk borpárokat.

Ahogy beköszöntött az őszi ide-oda ugráló időjárás, jól alkalmazkodó alapanyagnak bizonyulhatnak a konyhánkban a hüvelyesek. Egy melegebb napon készíthetünk belőlük egy tartalmasabb salátát, ha pedig lehűl az idő, ott van a levesek, a zöldséges vagy húsos raguk és a főzelékek végtelen sora.

Ha salátát készítünk, amelyben a hüvelyes komponens mellett friss zöldségek, sajt vagy csirke a domináns, és mindezt egy olívaolajos mártással öntöttük nyakon, válasszunk egy könnyed vagy közepes testű fehérbort, amelyben dominánsak az üde szőlőből származó aromák. Ilyenek lehetnek az illatos fehérborok, amilyen a sárga muskotály, az Irsai Olivér vagy a sauvignon blanc, de remekül passzolnak az olyan gyümölcsös borok is ide, mint egy chardonnay, egy generosa vagy egy zöld veltelini.

bor-huvelyesek

A klasszikus főzelék mellett ma már könnyen találunk olyan recepteket, amelyeknél egy szaftos, ragujellegű fogás a végeredmény, amelyben a hüvelyesek mellett más zöldségalapanyagok találhatóak – ide tartozik a zeller, a paradicsom, a hagyma, a sárgarépa, vagy később a sütőtök. Az ilyen fogásokhoz jól illenek az élénk savú és/vagy közepes testű fehérborok. Itt jöhet egy olaszrizling, egy ezerjó, egy egri csillag vagy akár egy tartalmasabb chardonnay.

Ha pedig a hús átveszi a főszerepet, mint mondjuk egy nem túl csípős chili vagy egy nagyobb mennyiségű füstölt hússal főzött babfőzelék esetében, már a vörösborok ideje jön el. A kékfrankos, a bikavérek vagy egy közepes testű merlot is jó ötlet. A szóba jövő széles ételkínálat persze széles borszortimenttel jár, ezért mi most olyan fogásokra fókuszálunk, ahol a babot, a lencsét, a csicseriborsót nem nyomja el más markáns alapanyag, így három remek fehérbort ajánlunk.

Csicseriborsó-recept finom magyar borhoz:

Frittmann Generosa 2020

A borvilág tele van ismert és közkedvelt szőlőfajtákkal, így igazán különleges az, ha egy pincészet egy új szőlőfajta bevezetésében részt vehet. A generosa egy magyar nemesítésű fajta, amelyet ezerjó és piros tramini fajtákból kereszteztek. A kunsági Frittmann család kísérletezni kezdett vele, és hamar egyetértettek abban, hogy ez a fehér húsú gyümölcsöket idéző, kiegyensúlyozott szerkezetű, üde bor remekül passzol a borvidék adottságaihoz, így komoly részt vállaltak a megismertetésében, és máig az egyik legfontosabb pincészetnek számítanak a generosa népszerűsítésében.

Villa Gyetvai Olaszrizling 2020

A Balatonfüred–Csopaki borvidék új birtoka egy meseszép, klasszikus füredi villaépületben talált otthonra. Mindössze pár percet kell sétálni az emblematikus Tagore sétánytól, hogy eljussunk a villába, amelynek pincéjében készülnek a borok, míg a földszinten, a teraszon és az óriási, árnyas fák borította kertben a pincészet étterme és borkóstoló helyisége üzemel. A balatoni pincészetek többségéhez hasonlóan a Villa Gyetvai is elkötelezte magát az olaszrizling mellett, amelyet több kategóriában is készít. Ez a tétel üde, fehér húsú barackos, citrusos ízekkel hódít.

Gervai Sauvignon Blanc 2019

A korábban top budapesti éttermekben dolgozó sommelier, Gervai János ma már Etyeken borászkodik. Az évek során munkájából fakadóan megismerte a világ legjobb borait, így nem véletlenül van tudatos koncepciója a saját tételeiről is. Mind illatában, mind ízében ízig-vérig sauvignon blanc-ról van szó, azonban közepes teste és ennek megfelelő alkoholtartalma, valamint érleltsége kiemeli a fajta legtöbb, légiesen könnyű verziójának tengeréből. Az etyeki termelők egyik fő fajtája a sauvignon, és ha egy komolyabb tételt keresünk belőle, ezt mindenképpen érdemes megkóstolni.

 

Fotó: Getty Images

Ezt már olvastad? 

Távol a sütőtől: antipasto tálak isteni magyar borral

Távol a sütőtől: antipasto tálak isteni magyar borral

Az év legforróbb időszakában, amikor elkeseredett lépéseket teszünk azért, hogy a lehető legelviselhetőbb szinten tartsuk a lakásban a levegő hőmérsékletét, a tűzhely használatának kerülése fontos stratégiai lépés lehet. Inspirálódjunk mediterrán utazások emlékeiből, és készítsünk helyette gusztusos tálakat, például egy pohár rozé mellé.

Szólj hozzá te is!

Még több Gasztró

Diós kecskesajttal töltött csirke szőlővel sütve csirke

Diós kecskesajttal töltött csirke szőlővel sütve