Magyar borpárok hüvelyesek mellé

2021. szeptember 11.
Szinte mindegy, hogy milyen cikket olvasunk azokról az alapanyagokról, amelyekből többet kellene fogyasztanunk az egészségünk megőrzése érdekében, a hüvelyesek, így a bab, a borsó, a lencse és a csicseriborsó mind előkelő helyen szerepelnek. Most ezek mellé ajánlunk borpárokat.

Ahogy beköszöntött az őszi ide-oda ugráló időjárás, jól alkalmazkodó alapanyagnak bizonyulhatnak a konyhánkban a hüvelyesek. Egy melegebb napon készíthetünk belőlük egy tartalmasabb salátát, ha pedig lehűl az idő, ott van a levesek, a zöldséges vagy húsos raguk és a főzelékek végtelen sora.

Ha salátát készítünk, amelyben a hüvelyes komponens mellett friss zöldségek, sajt vagy csirke a domináns, és mindezt egy olívaolajos mártással öntöttük nyakon, válasszunk egy könnyed vagy közepes testű fehérbort, amelyben dominánsak az üde szőlőből származó aromák. Ilyenek lehetnek az illatos fehérborok, amilyen a sárga muskotály, az Irsai Olivér vagy a sauvignon blanc, de remekül passzolnak az olyan gyümölcsös borok is ide, mint egy chardonnay, egy generosa vagy egy zöld veltelini.

bor-huvelyesek

A klasszikus főzelék mellett ma már könnyen találunk olyan recepteket, amelyeknél egy szaftos, ragujellegű fogás a végeredmény, amelyben a hüvelyesek mellett más zöldségalapanyagok találhatóak – ide tartozik a zeller, a paradicsom, a hagyma, a sárgarépa, vagy később a sütőtök. Az ilyen fogásokhoz jól illenek az élénk savú és/vagy közepes testű fehérborok. Itt jöhet egy olaszrizling, egy ezerjó, egy egri csillag vagy akár egy tartalmasabb chardonnay.

Ha pedig a hús átveszi a főszerepet, mint mondjuk egy nem túl csípős chili vagy egy nagyobb mennyiségű füstölt hússal főzött babfőzelék esetében, már a vörösborok ideje jön el. A kékfrankos, a bikavérek vagy egy közepes testű merlot is jó ötlet. A szóba jövő széles ételkínálat persze széles borszortimenttel jár, ezért mi most olyan fogásokra fókuszálunk, ahol a babot, a lencsét, a csicseriborsót nem nyomja el más markáns alapanyag, így három remek fehérbort ajánlunk.

Csicseriborsó-recept finom magyar borhoz:

Frittmann Generosa 2020

A borvilág tele van ismert és közkedvelt szőlőfajtákkal, így igazán különleges az, ha egy pincészet egy új szőlőfajta bevezetésében részt vehet. A generosa egy magyar nemesítésű fajta, amelyet ezerjó és piros tramini fajtákból kereszteztek. A kunsági Frittmann család kísérletezni kezdett vele, és hamar egyetértettek abban, hogy ez a fehér húsú gyümölcsöket idéző, kiegyensúlyozott szerkezetű, üde bor remekül passzol a borvidék adottságaihoz, így komoly részt vállaltak a megismertetésében, és máig az egyik legfontosabb pincészetnek számítanak a generosa népszerűsítésében.

Villa Gyetvai Olaszrizling 2020

A Balatonfüred–Csopaki borvidék új birtoka egy meseszép, klasszikus füredi villaépületben talált otthonra. Mindössze pár percet kell sétálni az emblematikus Tagore sétánytól, hogy eljussunk a villába, amelynek pincéjében készülnek a borok, míg a földszinten, a teraszon és az óriási, árnyas fák borította kertben a pincészet étterme és borkóstoló helyisége üzemel. A balatoni pincészetek többségéhez hasonlóan a Villa Gyetvai is elkötelezte magát az olaszrizling mellett, amelyet több kategóriában is készít. Ez a tétel üde, fehér húsú barackos, citrusos ízekkel hódít.

Gervai Sauvignon Blanc 2019

A korábban top budapesti éttermekben dolgozó sommelier, Gervai János ma már Etyeken borászkodik. Az évek során munkájából fakadóan megismerte a világ legjobb borait, így nem véletlenül van tudatos koncepciója a saját tételeiről is. Mind illatában, mind ízében ízig-vérig sauvignon blanc-ról van szó, azonban közepes teste és ennek megfelelő alkoholtartalma, valamint érleltsége kiemeli a fajta legtöbb, légiesen könnyű verziójának tengeréből. Az etyeki termelők egyik fő fajtája a sauvignon, és ha egy komolyabb tételt keresünk belőle, ezt mindenképpen érdemes megkóstolni.

 

Fotó: Getty Images

Ezt már olvastad? 


Kapcsolódó