Nem csak a növényi étrendet folytatók keresik folyamatosan azt a hozzávalót, ami tökéletesen pótolhatja a parmezánt az ételeiken. Mert valljuk be, nem olyan jó azért a tészta parmezán nélkül. Ez, a főként szárított olajbogyóból és misóból készülő változat remekül működik.
Az olíva, rozmaring, miso és citromlé olyan sós, aromás és izgalmas ízhatású keveréket alkot, ami tökéletes kiegészítője lehet a savanykás ételeknek. Másrészt a hozzávalók kiszárítása nem sak koncentráltabbá teszi az ízt, de az eltarthatóságot is növeli, így olyan keveréket alkothatunk, melyet akár szobahőmérsékleten is tárolhatunk hónapokig, hogy bármikor elővehessük, amikor csak szeretnénk.
Hozzávalók:
500 gramm kimagozott zöld olajbogyó, lecsepegtetve és papírtörlőn leitatva
60 gramm fehérmiso-paszta
30 gramm frissen reszelt ciromhéj (ez 3-4 citromot jelent)
30 gramm (körülbelül 3 ág) friss rozmaringlevél
Elkészítése:
- Állítsuk be a sütőben a rácsot középre, és melegítsük elő 100 fokra. Keverjünk össze minden hozzávalót az aprítógépben, és daráljuk addig, míg durva pürét nem kapunk. Körülbelül 15 rövid pulzálásra lesz szükség, majd kaparjuk le az oldaláról, ha szükséges. A keveréket terítsük egy sütőpapírra vékony rétegben.
- Tegyük a sütőbe, és szárítsuk addig, míg tökéletesen meg nem szárad, mintegy 4-6 órán keresztül. Hagyjuk még a lekapcsolt sütőben úgy, hogy a sütőajtót lenyitjuk legalább egy órán át.
- Öntsük a keveréket ismét az aprítógépbe, és daráljuk addig, míg por nem lesz belőle. Légmentesen záródó tárolóban sötét, hűvös helyen akár 2 hónapig is eláll.
Forrás: Serious Eats Fotó: Unsplash