Így készíts vegán bacont banánhéjból!

2021. június 12.
Mentsd meg a banánhéjat a kidobástól, és készíts belőle vegán bacont! Itt a receptje!

Attól még, mert valaki tudatosan megválogatja, hogy mi kerüljön a tányérjára, könnyen kedve támadhat egy olyan fogáshoz, amit a „régi életében” gond nélkül elfogyasztott, most viszont nem fér bele. A vegán étrendet követőkkel is megesik, hogy állati eredetű élelmiszer után kezdenek sóvárogni – ha pont a bacon az, ami hiányérzetet kelt bennük, az alábbi recept segít kitölteni az űrt.

vegán bacon banánhéjból

Mutatjuk, miként készülhet növényi eredetű szalonna a banánhéjból, amit máskor egy laza mozdulattal a kukába hajítunk. A növényi eredetű húspótlókból ma már az itthoni szupermarketek polcain is egyre szélesebb a választék, ezért sokan meglepődnek, mikor megtudják, hogy néhány egyszerű lépésben otthon is készíthetünk ilyet a túlérett banánból.

A banánhéj tényleg ehető?

De még mennyire! Ahogy a többi gyümölcs héja – leszámítva a csonthéjasokat – a banáné is alkalmas emberi fogyasztásra, még akkor is, ha elsőre nem tűnik túl étvágygerjesztőnek. Amellett, hogy ehető, érdemes tudni azt is, hogy vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, csaknem olyan mennyiségben tartalmazza ezeket az értékes összetevőket, mint maga a gyümölcs. A szárított banánhéjból lisztet is szoktak készíteni, ez magas rosttartalma miatt kedvez a szervezetnek. A túlérett banán, amiből mennyei banánkenyeret is süthetünk, nemcsak édesebb a barna foltoktól mentes gyümölcsnél, hanem a kutatások szerint antioxidánsokban is gazdagabb. Ami fontos, mielőtt belefogunk a növényi bacon elkészítésébe: csak bio banánt használjunk alapanyagként, mert ennek a héját garantáltan nem kezelik olyan vegyszerekkel, amelyek hosszú távon károsak lehetnek az egészségre.

vegán bacon banánhéjból

Így készül a 100% vegán bacon

  • A növényi eredetű szalonna elkészítéséhez a legjobb érett banán héját felhasználni. (Magát a gyümölcsöt felhasználhatjuk például egy vegán palacsintához is.)
  • A banánhéjat vágódeszkára fektetjük, és eltávolítjuk a rajta maradt gyümölcshúst, vigyázva, hogy ne lyukasszuk át a héjat.
  • Olívaolajból, juharszirupból, 1 csipet sóból és pirospaprikából, valamint 1 kiskanál kókuszreszelékből pácalapot keverünk, és ha kedvünk tartja, fél gerezd fokhagymát is beleaprítunk.
  • Ebben pihentetjük 15 percig a banánhéjat, közben közepes lángon átmelegítünk egy serpenyőt.
  • Óvatosan ráfektetjük a bepácolt banánhéjszeleteket, és oldalanként 2-3 percig sütjük, hogy szép piros színt kapjon mind.

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?