Vissz az origóhoz
Az ősz érkezésének egyik csalhatatlan jele, hogy a piacon és a nagyobb szupermarketek polcain megjelenik a gesztenye, ami rendkívül változatosan használható a konyhában. A legegyszerűbb – és az egyik legkedveltebb – változata a sütőben sült gesztenye, aminek elkészítése egyáltalán nem nagy ördöngösség, főleg akkor, ha bevetjük az alábbi tippeket!
Békebeli
A macaron nagyjából tíz éve lett szupertrendi desszert, előtte azt sem tudtuk, hogy eszik-e vagy isszák. Éppen ezért lepődtem meg, amikor Erzsi mama hatvanas évekbeli receptfüzetében egy, a francia finomsághoz egészen hasonló – ráadásul lisztmentes – süteményre bukkantam.
Ditta néni receptje
Ízig-vérig őszi recept: gesztenyés, narancsos és étcsokis is, már csak egy bögre kávé vagy forró tea hiányzik mellőle!
Szedres-mandulás
Ezt a sütit némi átalakítással még akár gluténérzékenyeknek, cukorbetegek vagy paleolit diétát folytatók is ehetik. A mascarpone elegánssá, krémessé, a szeder fanyarrá teszi, vendégvárónak tökéletes!
Főételbe is!
Ha kicsit könnyedebb köretre vágyunk – nem csak karácsonykor! –, készíthetünk egy zöldsalátát, amelybe főtt-pirított gesztenyét keverve máris ünnepivé, elegánssá is változtattuk az elsőre unalmasnak tűnő fogást.
Kiemelt fotó: Getty Images