Itt az igazi amerikai almás pite receptje!

2021. november 14. |

Sok Disney-rajzfilmben teszik ki az ablakba hűlni a frissen sült, gőzölgő almás pitét. Nem csoda, ha kedvet kapsz, hogy megkóstold, most pedig a recept is itt van hozzá!

Az almás sütemények minden évszakban mennyeiek, az igazi szezonjuk mégis most van, a hidegebb őszi–téli hónapokban. A sütő melege és a lakásban szálló édes fahéjas illat semmihez sem fogható hangulatot teremt, amit a frissen sült amerikai almás pite íze tesz igazán felejthetetlenné.

Itt az igazi amerikai almás pite receptje!

Az amerikai almás pite elkészítése nem nagy ördöngösség, az azonban igaz, hogy rá kell szánni az időt. Ez persze nem feltétlenül hátrány, ha szeretsz a konyhában sürögni, programnak is klassz a pitesütés!

Sütheted kimondottan ezt a célt szolgáló piteformában – hogy az porcelánból, fémből vagy üvegből készült-e, a végeredmény szempontjából mindegy –, de ha nincs ilyen kéznél, akkor sem kell elnapolnod a sütést, szuper lesz akkor is, ha egy klasszikus tortaforma aljába simítod a tésztát, arra kanalazod a tölteléket és lefeded a megmaradt tésztával!

Két perces csupacsoki bögrés sütemény

Két perces csupacsoki bögrés sütemény

Ha gyorsan kell valami finomat, tökéletes megoldás lehet egy tényleg két perc alatt összeállítható bögrés sütemény. És van egy jó hírünk: ez a verzió cukormentes és gluténmentes is!

Igazi amerikai almás pite

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 340 g liszt
  • 200 g jéghideg vaj, kockákra vágva
  • 50 g porcukor
  • 1 csipet só
  • hideg víz

A töltelékhez:

  • 8 közepes méretű alma
  • 120 g barna cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • ½ citrom leve
  • fahéj ízlés szerint
  • 2-3 csipet szerecsendió
  • 20 g vaj

A tetejére:

  • 1 tojás villával felverve
Itt az igazi amerikai almás pite receptje!

A pite tetejét mindig vagdossuk be csillag alakban, hogy ne repedjen szét sütés közben

  1. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzákeverjük a porcukrot, a sót és a kis darabokra vágott hideg vajat. Gyors mozdulatokkal morzsás állagúvá dolgozzuk, és több kis részletben (1-1 evőkanál) annyi hideg vizet adunk hozzá, amennyi ahhoz kell, hogy a tészta összeálljon.
  2. Ha ez megtörtént, gombócot formálunk belőle, folpackba csomagoljuk és 45 percre hűtőbe tesszük.
  3. Amíg a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket: alaposan megmossuk, majd meghámozzuk az almákat és vékony szeletekre vágjuk.
  4. Rácsorgatjuk a citromlevet, hozzákeverjük a cukrot, a fahéjat és egy kevés szerecsendiót. Jól összeforgatjuk, és arra az időre, amíg a tésztával foglalatoskodunk, félretesszük.
  5. A pitetésztát kivesszük a hűtőből, két részre osztjuk (40:60 arányban) és a nagyobb darabot lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk. Egy sütőpapírral bélelt vagy kivajazott-kilisztezett sütőforma aljába terítjük úgy, hogy a pitének pereme is legyen.
  6. Villával megszurkáljuk a tésztát, egyenletesen eloszlatjuk rajta a tölteléket és 4-5 pici vajdarabot teszünk a tetejére.
  7. A tészta kisebb felét is vékonyra nyújtjuk és óvatosan a pitére simítjuk. Ahol a két tésztaréteg találkozik, összenyomjuk, a tetején pedig csillag alakban bemetszéseket ejtünk (lásd a képet) – ez azért fontos, hogy miközben sül, távozhasson a gőz a töltelékből és ne repedjen ki a sütemény.
  8. Néhány gyors mozdulattal villával felverünk 1 tojást, és lekenjük vele az almás pite tetjét. 180°C-ra előmelegített sütőbe toljuk és – sütőtől függően 40-50 percig sütjük. Hamarabb semmiképp sem készül el, ezért ha azt látjuk, hogy túl gyorsan pirul a teteje, letakarjuk alufóliával, hogy ne égjen meg.
  9. Az aranyszínűre sült, illatozó almás pitét langyosan vagy hidegen tálaljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?

5 őszi süteményrecept, ami megédesíti a hetet

5 őszi süteményrecept, ami megédesíti a hetet

Kuckózzunk be egy pohár forró itallal és valami lélekmelegítő süteménnyel, takarózzunk be, nézzük az esőt vagy a sárguló leveleket, és ne gondoljunk egyáltalán arra, hogy mennyi kalóriát eszünk meg ezekkel a mennyei édességekkel – hiszen az élet annyival több, mint a kalóriák!

Szólj hozzá te is!

Még több Gasztró

Vega mennyország: 5 izgalmas, húsmentes gombaétel gomba

Vega mennyország: 5 izgalmas, húsmentes gombaétel

Elindult a Nosalty TikTok-csatornája! gasztro

Elindult a Nosalty TikTok-csatornája!