Az isteni karamellöntethez nem kell semmi extra: cukor, vaj, tejszín, víz, só és jó szem, hogy meglásd, mikor éri el azt az állagot, amire vágysz. A recept egyáltalán nem bonyolult, arra azonban extrán oda kell figyelned, nehogy megégesd magad – a felhevített cukor komoly égési sérüléseket okozhat, ezért a biztonság mindennél előbbre való.
A jól sikerült karamellöntet nyúlós és édes, egy nagyobb csipet sóval megbolondítva – nem véletlen, hogy desszertrajongók millióit ragadta magával világszerte. Végtelenül leegyszerűsítve azt mondhatnánk, hogy a karamell nem más, mint olvasztott cukor, ami több színben pompázhat és eltérő intenzitású ízélménnyel ajándékozhat meg. Minél több ideig hagyod forrósodni a karamellt, annál sötétebb színt kap a végére, és az íze is annál karakteresebb lesz. Ezt nagyban meghatározza, hogy mire szeretnéd majd használni: ha például ehhez az sós karemellás-almás csokitortához készítenéd, nyugodtan maradhat folyósabb.
A tejmentesen is elkészíthető karamellöntet otthoni előállítása meglepően egyszerű, csak arra kell ügyelni, hogy a hozzávalók előre ki legyenek készítve a kezed ügyébe, s hogy egy percig se főzd tovább, ha úgy látod, hogy tökéletes a színe és az állaga! A karamellöntet textúrája attól függ, mennyi időn át hevíted a cukrot – ha folyósabbat szeretnél, hamarabb kell félrehúznod a tűzről, ha viszont sűrűbb öntetre vágysz, olyanra, amiben szinte a kanál is megáll, nyugodtan melegítheted hosszabb ideig.
Házi sóskaramell-öntet bögrésen
Hozzávalók:
- 1 bögre kristálycukor
- 1/4 bögre víz
- 1/2 bögre zsíros tejszín
- 6 evőkanál sótlan vaj
- 1 nagyobb csipet só
Így készül:
- Közepes lángon felmelegítjük a cukrot és a vizet. Amíg a cukor felolvad a vízben, időnként óvatosan megkeverjük.
- Néhány perc elteltével a cukor teljesen feloldódik, a szirup pedig gyöngyözni kezd. Innentől kezdve jobb, ha minél kevesebbet kevergetjük, csak akkor kell így tenni, ha úgy látjuk, hogy a cukor kezd kikristályosodni. Akkor lesz jó, ha közepes vagy mély borostyán színűvé válik.
- Ekkor érkezik el a vaj színrelépésének ideje: amint a felhevített szirup elérte a nekünk tetsző árnyalatot, hozzáadjuk a kis darabokra vágott vajat, és egy fakanállal beledolgozzuk.
- Legyünk nagyon óvatosak, amikor ugyanis a hideg vajdarabok érintkeznek a forró cukorral, a karamell fröcskölni kezdhet és égési sérüléseket okozhat! Miután a vajat hozzáadtuk, hagyjuk 1 percig tovább forrósodni anélkül, hogy megkevernénk.
- Innentől kezdve szorgosan kell kevergetni, különben leéghet és keserűvé válhat a karamellöntetünk. Több részletben kell hozzáönteni a tejszínt, majd sóval ízesíteni. Ha különlegesebb ízélményre vágyunk, további 2-3 csipet sóval fokozhatjuk az élvezeteket.
- Ha kellően szép színt és nekünk tetsző állagot kapott, húzzuk félre a tűzről, és legalább 15 percig hagyjuk hűlni. Amint langyosra hűlt, rögtön felhasználható vagy üvegekbe tölthetjük, és eltehetjük későbbre.
Forrás: Via Fotó: Getty Images