Ez az elképesztően rövid idő alatt összeállítható tészta kapásból három különböző süti kiindulási alapja lehet, amit az ünnepekhez igazodva olyan finomságokkal lehet felturbózni, mint a csokidarabok, a reszelt narancshéj, dió, mogyoró vagy kandírozott, aszalt gyümölcsök. Az elkészült kuglóf, plumcake vagy muffin tetejére szórhatunk porcukrot, de cukormázzal is mutatósabbá tehetjük, így a variációk száma tényleg közelít a végtelenhez!
3 in 1 süti alaptészta
Hozzávalók:
- 4 db tojás
- 120 g cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 100 g víz
- 100 g napraforgóolaj
- 400 g liszt átszitálva
- 1 kis csomag sütőpor
Így készül:
- A tojásokat alaposan megmossuk és szárazra töröljük, majd felütjük őket, és egy edénybe tesszük.
- Robotgéppel elkezdjük kihabosítani a tojást, közben több részletben hozzászórjuk a cukrot és egy csipet sót is adunk hozzá.
- Óvatosan hozzáöntjük a vizet és az olajat, majd 3-4 részletben beledolgozzuk a sütőporral elkevert lisztet.
- Ezzel kész is az alaptésztánk, amit kedvünk szerint alakíthatunk.
Így süss tökéletes karácsonyi linzert
A linzerben sok más mellett az a nagyszerű, hogy sokáig eláll – már ha megmarad. Így akár hamarosan el is kezdheted a karácsonyi sütögetést, ha előre dolgoznál, vagy ha megtartanád az ünnepre tervezett sütik főpróbáját, hogy a nagy napra szinte minden stimmeljen.Így lesz belőle kuglóf
Kivajazunk és kilisztezünk egy kuglóf sütőformát, a tésztát kétfelé osztjuk, és az egyik részébe belekeverünk 2-3 evőkanál cukrozatlan kakaóport. Közben a sütőt előmelegítjük 180 fokra, és a két tálból a formába kanalazzuk a tésztát. Körülbelül 40 perc alatt sül készre, de mindenképp végezzünk tűpróbát! Ha sütés közben úgy látjuk, hogy megéghet a teteje, mielőbb terítsük le sütőpapírral, így nagy valószínűséggel nem fog odakozmálni! A kész kuglófot sütőrácsra borítjuk, és hagyjuk kihűlni. Szeletelés előtt megszórjuk porcukorral. Ha tovább mélyítenéd a tudásodat ezen a téren, készítsd el a napokig puha dán kuglófot!
Így lesz belőle plumcake
Hogy karácsonyi hangulatúvá tegyük a sütit, csokicseppeket, kandírozott vagy aszalt gyümölcsöt és durvára tört diót, mogyorót keverünk a tésztához. Egy őzgerincformát kivajazunk és kilisztezünk, majd beleöntjük a tésztát. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, és 45 perc alatt készre sütjük. Az elkészült süti a tipikus karácsonyi édességre, a gyümölcskenyérre fog a leginkább hasonlítani!
Így lesz belőle muffin
A tésztához friss vagy aszalt gyümölcsöt keverünk, vagy ha úgy jobban esik, csokicseppekkel gazdagítjuk, majd szilikonos muffinformákba kanalazzuk vagy muffinpapírral bélelt muffinsütőbe adagoljuk. A 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és 15-20 perc alatt készre sütjük. A játszi könnyedséggel elkészíthető muffinok tetejére porcukorból, kevés vízből és pár csepp citromléből készült cukormázat csorgathatunk, hogy az ízélmény mellett a látvány is csodás legyen.
Fotó: Getty Images