Süti szupererővel: padlizsános – mogyoróvajas brownie

2021. november 09.
A padlizsán szuperélelmiszer, a csoki és a mogyoróvaj finom. Ha ez a három együtt van egy süteményben, amiben ráadásul liszt sincs, nagy baj már nem történhet.

Ha megkérdezünk tíz embert, mi a kedvenc ételük, hat valószínűleg a csokoládét említi. Már nem hangzik olyan jól, ha azt mondjuk, a csoki mellé cukrot, vajat vagy tejterméket is keverünk. Ráadásul a kérdésnél maradva, az a hat ember nem a cukrot, zsírt vagy tejterméket jelöli meg kedvencként, hanem a csokoládét. Miért ne tennénk akkor a csoki mellé zöldségeket? Hiszen ha működik a répatorta, vagy a cékla egy süteményben mint nedvességet és puhaságot adó összetevő, kipróbálhatunk más növényi alapanyagokat is. Például a padlizsánt egy brownie-ban.

padlizsan-brownie

Összetevők:

450 gramm padlizsán

60 ml tej

200 gramm cukor

200 gramm sózatlan, krémes mogyoróvaj

100 gramm holland kakaópor

1 evőkanál sütőpor

1 teáskanál só

3 nagy tojás

200 gramm csokoládécsepp

Elkészítése:

  1. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Tegyünk egy kisebb tepsibe sütőpapírt, kenjük be a széleket és az alját olajjal vékonyan. 
  2. Forraljunk fel egy lábosban vizet, tegyük fölé gőzölőedényt. Hámozzuk meg és aprítsuk fel a padlizsánt kis kockákra. Tegyük a gőz fölé, és pároljuk puhára kb. 20 perc alatt. 
  3. Tegyük a padlizsánt aprítóba, és készítsünk pépet belőle a tejjel. Tegyük egy nagy tálba, és keverjük hozzá a cukrot, mogyoróvajat, kakaóport, sót, majd a tojásokat. Keverjük bele a csokicseppeket. 
  4. Öntsük a keveréket a tepsibe, süssük addig, míg a széle ropogós nem lesz, de a közepe még puha, körülbelül 30 percig. Hagyjuk teljesen kihűlni a tepsiben a brownie-t. Ha kihűlt, tálaljuk kakaóporral megszórva.

Forrás: Wall Street Journal Fotó: Unsplash

Olvass tovább!