3 szuper házi ropogtatnivaló szilveszter estére: otthonra és vendégségbe is

2021. december 31.
Ha nem jönnek vendégek vagy nemet mondtál az összes szilveszteri meghívásra, ezeket a sós rágcsálnivalókat akkor is érdemes kipróbálnod, a recepteket pedig év közben is elkészítheted!

Akár hiszed, akár nem, hord a hátán olyan embereket is a Föld, akik nem rajonganak az édességekért, és többre tartanak egy sajtos ropogóst a cukros édességeknél. Szilveszterkor amúgy is a sós rágcsálnivalóknak van inkább szezonja, ezért ideje elővenni a leginkább bevált sós sütemények receptjeit!

Sonkás mini kifli

Sonkás-mustáros villámkifli

Hozzávalók:

  • 1 csomag leveles tészta (lehetőleg kör alakú)
  • 15 dkg sonka
  • 1 kis üveg mustár
  • 15 dkg reszelt sajt
  • 1 tojás
  • A tetejére: szezámmag, lenmag, tökmag vagy mák

Így készül:

  1. A leveles tésztát gyúródeszkára (vagy az asztalra) terítjük, és úgy, mintha pizzát szeletelnénk, 8 egyenlő nagyságú háromszögre vágjuk.
  2. Ahol a szeletek a legszélesebbek, oda kerül a töltelék: 1 kiskanál mustár, kisebb darabokra vágott sonka és reszelt sajt.
  3. Ha mindenhova jutott ezekből, óvatosan feltekerjük a kifliket – nem kell nagyon megpakolni őket a töltelék elosztásakor! –, és sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk.
  4. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, a tojást egy villával felverjük, és megkenjük a kiflik tetejét.
  5. Ha van, a kimaradt sajttal vagy magokkal szórjuk meg a tetejét, és aranyszínűre sütjük.

Házi sajtos rúd

Házi sajtos rúd

Hozzávalók:

  • 500 g liszt
  • 250 g vaj
  • 1 evőkanál zsír
  • 150 g reszelt sajt
  • 1 kiskanál só
  • 1 kiskanál cukor
  • 50 g élesztő (nem szárított!)
  • 1 dl tej
  • 2 tojássárgája
  • 1/2 pohár tejföl
  • + a tetejére a kimaradt tojásfehérje és reszelt sajt vagy magok

Így készül:

  1. A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük benne a cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. 10-15 percre félretesszük, hogy felfusson.
  2. Amíg az élesztő teszi a dolgát, a lisztet egy tálba szitáljuk, hozzákeverjük a sót, a kockákra vágott hideg vajat és a zsírt. Morzsás állagú tésztát gyúrunk belőle, hozzátesszük a tojások sárgáját és jöhet a reszelt sajt is.
  3. Az időközben felfutott élesztőt is hozzákeverjük, illetve több részletben a szobahőmérsékletű tejfölt is beledolgozzuk. 
  4. Puha és sima állagú tésztát gyúrunk belőle, akkor jó, amikor már nem ragad rá a kezünkre. Konyharuhával letakarjuk, és meleg helyen pihentetjük kicsivel kevesebb mint 1 óráig. 
  5. Lisztezett deszkára borítjuk, és két részre osztjuk, így ugyanis könnyebben lehet vele dolgozni. 5-6 mm vastagra nyújtjuk, csíkokra vágjuk, és sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk.
  6. A tetejét megkenjük a villával felvert tojásfehérjével, és sajttal vagy magokkal szórjuk meg. 
  7. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és kb. 15 perc alatt készre sütjük.

Sajtos pesztós muffin

Pestós-olivás muffin

Hozzávalók:

  • 2 bögre liszt
  • ½ teáskanál sütőpor
  • ¾  bögre magozott olívabogyó
  • ½ bögre reszelt parmezán 
  • 1 csipet cukor
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 1 tojás
  • ¾  bögre tej
  • ½ üveg pestó (ami pedig kimarad, abból például pestós reggelit is készíthetsz!)

Így készül:

  1. A sütőt előmelegítjük 190 C-ra, a muffinsütőbe bekészítjük a papírkapszlikat vagy kivajazzuk a muffintepsi mélyedéseit.
  2. A lisztet és a sütőport összekeverjük, hozzászórjuk a cukrot, és beleforgatjuk a reszelt parmezánt. 
  3. A tojást lazán felverjük egy habverővel, hozzáöntjük a tejet és az olvasztott vajat, azután összekeverjük, és több részletben beledolgozzuk a lisztes keveréket. 
  4. Hozzáadjuk az olívabogyót, amit előtte félbe-negyedbe is vághatunk.
  5. Belekanalazzuk a tésztát a muffinformákba úgy, hogy körülbelül ¾ részig teljenek meg. A közepükbe kanalazunk 1-1 kiskanál pestót, és egy késsel márványosan elkeverjük – nem kell teljesen beledolgozni, pont az a jó, ha csíkos marad!
  6. 20-25 perc alatt készül el, de mielőtt lekapcsolnánk a sütőt, tűpróbával ellenőrizzük a muffinokat.

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?