Champurrado, a tökéletes téli forró csoki Mexikóból

2022. január 07.
Ittál már olyan forró csokit, amiben kukorica van? Ha nem, itt az ideje, hogy kipróbáld a champurradót, a mexikói forró csokit, aminél jobbat elképzelni sem lehet a hideg, téli napokon.

Atole-nak nevezik a kukoricaalapú, általában reggelire fogyasztott italokat Mexikóban. A champurrado is ide tartozik. A kukorica – mint a közép-amerikai országok egyik alapélelmiszere – minden típusú ételben – és ahogy a forró csoki mutatja –, italban is megtalálható.

Az alap atole nem áll semmi másból, csak kukoricából és vízből, amit addig hevítenek, míg be nem sűrűsödik a kukoricában található keményítőtől. A champurrado ennek továbbfejlesztése: fűszeres csokoládéval ízesítik, az úgynevezett piloncillóval, ami sötét és nyers nádcukorból készül, majd tejjel teszik selymesebbé. Kerülhetnek bele fűszerek, leggyakrabban ánizs és fahéj, majd addig keverik fakanállal, míg krémes állaga nem lesz. Általában reggeli mellé isszák, ám a téli hónapokban gyakrabban a poharakba kerül a nap későbbi időpontjain is.

champurrado-mexiko-forro-csoki

Ha nem sikerül beszereznünk a piloncillo csokoládét, használjunk 60-70 százalékos kakaótartalmú étcsokoládét helyette, és egy evőkanál melasszal pótolhatjuk a nyers nádcukor füstös, mély aromáját. 

Alapvetően tortillából isszák, ami furcsának tűnhet, ám meglepően jól illenek egymáshoz. Ha nem abból képezünk pohárkát, ropogtassunk mellé, és már értjük is, miért rajonganak érte a mexikóiak: a csokoládénak csodás, mogyorós, pirított hátteret ad a ropogós tortilla. 

Az, hogy mennyi vizet és cukrot adunk hozzá, meghatározza a champurradónk végső állagát és édességét. A recept egy elég sűrű, gazdag italt ad, ami csak enyhén édeskés. Ha több vizet és cukrot adunk hozzá, egy folyósabb, édesebb változatot kapunk. 

Hozzávalók:

½ csésze masa harina (szárított kukoricatészta, tortillaliszt)

3 csésze víz 

1 csésze tej

130 gramm étcsokoládé felaprítva

3 evőkanál sötétbarna cukor

1 rúd fahéj vagy ¼ teáskanál őrölt fahéj

egy csipet só

Elkészítése:

  1. Egy nagy lábosban tegyük fel a tűzhelyre a tortillalisztet és a vizet. Alacsony hőfokon főzzük folyamatos kevergetés közben, hogy a csomósodást elkerüljük. Ha már gyöngyözik, adjuk hozzá a tejet, csokoládét, barna cukrot és egy nagy csipet sót. Főzzük addig, míg megolvad a csoki, nagyjából 1 percig. Adjuk hozzá a fahéjat és a többi fűszert, amit használni szeretnénk.
  2. Közepes lángon gyöngyöztessük óvatos kevergetés közben 5 percig. Vegyük ki a darabos fűszereket, ha azt használtunk. Lazíthatjuk még vízzel, ha szükséges, a végső állag ízlés kérdése, forraljuk fel újra. Kóstoljuk meg, tehetünk még bele cukrot vagy sót, ha szeretnénk. Az állagát selymesebbé tehetjük még habverővel vagy turmixszal, hogy biztosan homogén legyen, majd töltsük csészékbe.

Forrás: Serious Eats Fotó: Unsplash

Olvass tovább!