Mi valójában a rózsaszín csoki? Csoki egyáltalán?!

2022. január 02.
Egyre többen ismerik meg a főzős-sütős műsoroknak köszönhetően is a valóban nagyon látványos rózsaszín csokoládét, a ruby csokit. Ahogy a neve is mutatja, roppant hívogató rózsaszínes árnyalata van, ám a látványon túl kapcsolódik még mindig némi titokzatosság a csokoládé ezen típusához. Mi ez a ruby csoki, és miért nem hallottunk róla korábban?

„A ruby csokoládé egy védjegyoltalom alá tartozó termék, melyet a Barry Callebaut manufaktúra állított elő – mondta Megan Giller csokoládé-szakértő. – Milleniál pink színe van és kissé gyümölcsös aromája.” A rózsaszín csokoládé alapvetően új találmány. A már említett Barry Callebaut svájci csokoládé manufaktúrájában dolgozták ki a csokoládé negyedik típusát egy 2017-es sanghaji eseményen, a tömegtermelése és a ruby csokit tartalmazó termékek gyártása 2018-ban kezdődött meg. 

„Nyolc évvel azután, hogy megjelent a csokoládé új típusa, a fehér csoki, valami teljesen más és új ízt és élményt találtak fel. Úgy írhatnánk le az ízét, mint a bogyós gyümölcsök zamatának és az édes lágyságnak a tánca” – mondta Bas Smit, a Barry Callebaut globális marketing vezetője, hozzátéve, hogy a ruby csokoládé mögött több mint egy évtizedes kutatás és fejlesztés áll, és azóta olyan márkáknál jelentek meg különböző felhasználási módjai, mint a KitKat, a Magnum vagy a Starbucks, de táblás változatban is hozzá lehet jutni akár a szupermarketekben.

ruby-rozsaszin-csokolade

Miből készül?

„A Callebaut információi szerint a kakaóbab brazil, elefántcsontparti és ecuadori fajták keveréke – magyarázta Giller. – Színezéket nem adnak hozzá, a rózsaszínes árnyalatot a kakaóbab feldolgozása miatt kapja a kész csokoládé. Ám senki sem vásárolhat ruby kakaóbabot vagy ruby csokoládét úgy, hogy ne lenne más összetevő is a termékben. Az alapanyag pedig mindig a Callebaut-tól érkezik, ahol cukor, tej és egyéb összetevők kerülnek a csokiba a kakaóbabon kívül.”

A Barry Callebaut nagy cégeknek és artizán csokoládékészítőknek adja el a ruby csokit, nem egyenesen a mezei vásárlóknak. Ha valódi ruby csokit szeretnénk vásárolni, az összetevők között nem nagyon szabad másnak szerepelnie, mint cukornak, tejnek, citromsavnak, szójalecitinnek, vaníliának és kakaóvajnak. Smit megerősítette, hogy a ruby csokoládé (másnéven ruby RB1) a ruby kakaóbabból készül. „Mi csak kiszabadítjuk az ízt és a rózsaszín tónust a kakaóbabból, ami természetesen jelen van – mondta a cég képviselője. – A rózsaszín csokoládé egyszerűen a megfelelő kakaóbab kiválogatásával és a csokoládé speciális temperálásával nyeri el a végső színét.”

Hogy viszonyul az ét, tej és fehér csokihoz?

„A ruby csoki íze talán leginkább a fehér csokihoz hasonlít, némi málnás vagy epres vonallal – mondta Giller. – Mindkettő nagyon krémes és édes.” Olyan friss savanykás jegyek fedezhetők fel benne, ami nincs meg a másik három típusban. “Ami az összetevőket illeti, a rózsaszín csoki ebben is a fehérhez hasonlít leginkább – tette hozzá Giller. – A legtöbb tejcsokoládé 10-30 százalék kakaót tartalmaz, néhány típus felmegy egészen 70-ig, ezt sötét tejcsokinak nevezik. A fehér csoki általában 20-40 között van. A Callebaut információ szerint a ruby csokinak egészen pontosan 47,3 százalék a kakaótartalma, tehát ebben is a fehér csokihoz hasonlít.” A párhuzam az olvadással és sütéshez való felhasználásban is megvan a fehér csokoládéval.

Hol az ellentmondás?

Megjelenése óta megosztja a csokoládévilágot a ruby csoki. Sok szakértő megkérdőjelezi, egyáltalán beszélhetünk-e negyedik típusról, valóban innováció-e a rózsaszín csoki, vagy csupán marketingfogás. „Nem vagyok meggyőződve róla, hogy beszélhetünk negyedik csokoládétípusról a fehér, ét és tej mellett – mondta Angus Kennedy csokoládé-szakértő. – Igen, más színe van, de ismerek olyan csokoládégyártókat Peruban, akik évek óta készítik ezt a típusú rózsaszín csokit.” Kennedy azt is kiemelte, hogy a ruby csoki íze, amikor a szánkba vesszük, nagyon hasonlít a fehér csokihoz. „Némi málna íz, fehér csoki jelleggel.”

A Callebaut csokoládé manufaktúrát ráadásul üzleti gyakorlata miatt is érték már vádak a múltban. Egy 2017-es vizsgálat szerint a cég is azon vállalatok között volt, melyek illegálisan termeltek kakaót és összefüggésbe hozhatók az erdőirtásokkal. 2021-ben pedig a Callebaut is vádlott volt a Nestlé, Mars, Cargill, Olam, Hershey és Mondelēz mellett abban a perben, melyben korábbi gyerekrabszolgák vallottak ellenük, akiket ingyenmunkára kényszerítettek Afrikában. 

„A Callebaut nem árult el túl sokat arról, hogyan is állítják elő a ruby csokoládét. Ugyanakkor vannak olyan csokoládégyártók, akik teljesen átláthatóvá teszik a gyártási folyamataikat és beszerzési forrásaikat. Ezek a cégek is csodás, finom csokoládét készítenek, melynek természetes vad íze van a málnától az ananászon át a kovászos kenyérig” – mondta Giller.

Forrás: The Huffington Post Fotó: Unsplash

Olvass tovább!