Igazi karácsonyivásár-kajának számít a kenyérlángos, de egyáltalán nem kell a következő télig várnod vele, hogy ehess belőle, hiszen otthon is elkészítheted, méghozzá különösebb macera nélkül: nem kell sem hosszan dagasztani, sem gyúródeszkán nyújtani! Ebben a receptben tényleg az az egyik legnehezebb dolog, hogy kivárd, amíg megsül a házi kenyérlángos!
Van, aki töki pomposként vagy langallóként ismeri, a legismertebb neve valószínűleg mégis a kenyérlángos. Ez a szalonnás-lilahagymás-tejfölös csoda nem olajban sül, mint a klasszikus lángos, ez azonban ne tévesszen meg: sajnos még így sem sorolható a kalóriaszegény ételek közé. Időnként azonban megengedheted magadnak, hogy ilyen bűnös ételeket fogyassz, nemde?
A házi kenyérlángos különlegessége, hogy az élesztős tésztához héjában puhára főtt krumplit is kell adni, ez garantálja, hogy a tészta belül puha legyen, kívül viszont ropogósra sül, és mennyei illat járja át a lakást még akkor is, ha nem nyitogatod 5 percenként a sütőt, ami amúgy kelt tészta sütése közben is ellenjavallt, pont úgy, mint a piskótasütésnél.
Ez a házi kenyérlángos receptje
Hozzávalók a kenyérlángos tésztájához:
- 50 dkg liszt
- 1,5 dl tej
- 2 dkg élesztő
- 1 kk. cukor
- 1 kk. só
- 2 ek. olaj
- 1 darab tojás
- 3 ek. tejföl
- 2 közepes szem burgonya héjában főzve
Hozzávalók a kenyérlángos tetejére:
- 4 dl tejföl
- 20 dkg kockázott szalonna (de akár a maradék sonkát is felhasználhatod kenyérlángos sütéséhez!)
- 2 db kisebb lilahagyma
- 20 dkg reszelt sajt
A házi kenyérlángos elkészítése:
- Meglangyosítjuk a tejet, és belemorzsoljuk az élesztőt, aztán hogy örüljön és lelkesebben fusson fel, egy kis cukrot is adunk hozzá. Elkeverjük, és várjuk, hogy munkához lásson.
- Közben egy nagyobb tálba szitáljuk a lisztet, és hozzáadjuk az időközben kihűtött, meghámozott és lereszelt krumplit. Jöhet hozzá a tojás, a só és a tejföl, majd ha kicsit összedolgoztuk, a felfuttatott élesztő is.
- Ha ügyesek voltunk, egy igazán könnyen kezelhető tésztát kapunk, de ha ez várat magára, játszi könnyedséggel korrigálhatunk: ha túl lágy lenne, egy kis lisztet adunk hozzá, ha pedig túl keménynek érezzük, tejföllel lazíthatunk rajta. Letakarjuk, és meleg helyen hagyjuk egy, de inkább másfél órán át kelni.
- Miután ez végre letelt, előmelegítjük a sütőt 150 fokra, egy gáztepsi aljába sütőpapírt terítünk és a közepére borítjuk a tésztát. Középről indulva szépen szétterítjük úgy, hogy mindenhova egyforma vastagságban jusson belőle.
- Ezután már célegyenesben vagyunk: megkenjük a tetejét tejföllel (ebbe akár 1-2 gerezd áttört fokhagymát is belekeverhetünk), megszórjuk kockázott szalonnával, reszelt sajttal és lilahagymával. Betoljuk a sütőbe, aztán 15 perc után 180 fokra emeljük a sütési hőfokot.
- Ha szépen megpirult a teteje és kellően illatozik, az azt jelenti, hogy elkészült, felvághatjuk és tálalhatjuk a házi kenyérlángost!
Fotó: Getty Images és a szerző felvétele