Légkeveréses sütő: mit készíts benne, és mit jobb hanyagolni?

2021. április 18. |

A légkeveréses sütő szuper találmány, vannak azonban olyan fogások, amiket érdemes továbbra is a hagyományos, statikus sütőben sütni.

A légkeveréses sütő lényege – a statikus sütővel szemben –, hogy a ventillációnak köszönhetően a sütő minden pontján egyenletesen oszlik el a meleg, nem csak alulról és felülről érkezik a forróság a sütőbe tett fogásokra. Ha tudod, hogy mit érdemes a légkeveréses sütőben sütni, és mit szerencsésebb statikus üzemmódban készíteni, igazán nagyszerű ételeket tehetsz az asztalra.

legkevereses suto statikus suto sutes kelt teszta

A légkeveréses sütő az elektromos sütők térhódításával vált egyre népszerűbbé, mert ügyesen használva rövidebb idő alatt és alacsonyabb hőfokon is nagyszerűen működik. A légkeveréses sütő  leginkább azokhoz az ételekhez ajánlott, amelyeknek kívül ropogósnak, belül pedig puhának kell lenni. Ilyenek a rakott zöldségek és tészták (például a lasagne), sült húsok, valamint az édes és sós torták. Ha halat sütnél légkeveréses sütőben, mindenképp borítsd be alufóliával, így nem fog kiszáradni. Az utolsó percekre vedd le róla a fóliát, hogy a végén szép színt kapjon!

Kenyérrel csak óvatosan!

A légkeveréses sütő a kovásszal készült kelt tésztákhoz azért nem a legjobb választás, mert a rövidebb sütési idő nem teszi lehetővé, hogy szépen feljöjjenek. Ha mégis szeretnéd kipróbálni, bevetheted az alábbi trükköt: mielőtt beteszed a tésztát a sütőbe, alaposan kend meg a tetejét tejjel, felvert tojássárgájával vagy olvasztott vajjal. Ha így teszel, útját állhatod annak, hogy az étel teteje gyorsan ropogóssá váljon, amit azért jobb elkerülni, mert ha megkeményedik, a tészta nem tud kellően megdagadni, és a belseje sületlen maradhat. A légkeveréses sütő kifejezetten jó viszont puha kekszekhez, pitékhez, sajttortákhoz vagy felfújtakhoz.

Ezt olvastad már?

A légkeveréses sütő nagy előnye továbbá, hogy egyszerre több fogást is játszi könnyedséggel süthetsz vagy melegíthetsz benne, ami a hagyományos sütőben nem mindig végződik jól. Ha tehát időhiánnyal küzdesz, de több étel vár tálalásra, szintén érdemes működésbe hoznod a légkeverést.

Ezeken változtass!

Általánosságban azt mondhatjuk, hogy ha olyan ételt szeretnél légkeveréses sütőben sütni, amit eddig statikus üzemmódban készítettél, a korábban bevált sütési hőfokot csökkentsd 20 °C-kal, és a sütési időre is figyelj oda, légkeveréssel ugyanis kevesebb is elég lesz a megszokottnál!

sutes suti sutemeny legkevereses suto statikus suto

A statikus sütő a régi idők sütőihez hasonlít leginkább, az abban készített ételek azokon a részeken sülnek át hamarabb, amelyek a hőforrásokhoz legközelebb esnek. Ezek a sütők fokozatosan és lassabban melegednek fel, és lehetővé teszik, hogy a hő az ételek belsejét is átjárja.

A statikus sütők tökéletesek azokhoz a fogásokhoz, amelyek sütés közben kelnek meg – mint például a kenyérfélék, a pizza, az élesztős lepények, focacciák (olasz lepénykenyerek) és a kelesztett édességek. Amikor ilyeneket sütsz, a hőfokot nem szerencsés 180 °C-nál sokkal magasabbra állítani.

Hogy süssük a halat?

Ha ropogós kekszet szeretnél sütni, akkor is szerencsésebb a statikus üzemmódot választanod, akárcsak a habcsókok, a Pavlova torták, a színes felhőkenyerek és a macaronok készítéséhez – ez utóbbiakat szinte nem is sütnöd kell, sokkal inkább alacsony hőfokon és lassan szárítani a sütőbe téve. A sütőben készített halas fogásokhoz is érdemes statikus üzemmódra állítani a sütőt, légkeverésesben ugyanis fennáll a veszélye annak, hogy az étel kívül túlzottan száraz lesz.

Forrás: Agrodolce  Fotó: Getty Images

Ezt olvastad már?

Környezetbarát sütőtisztítás 5 lépésben

Környezetbarát sütőtisztítás 5 lépésben

Ha nem akarjuk erős vegyszerekkel kezelni az olyan felületeket, ahol az ételeinket készítjük, hasonló hatást érhetünk el olyan természetes összetevőkkel, amelyek a kamránkban is megtalálhatók.

Szólj hozzá te is!

Még több Gasztró

Tapasokkal és mediterrán Gasztroheggyel indul az ősz balaton

Tapasokkal és mediterrán Gasztroheggyel indul az ősz

Diós kecskesajttal töltött csirke szőlővel sütve csirke

Diós kecskesajttal töltött csirke szőlővel sütve