Légkeveréses sütő: mit készíts benne, és mit jobb hanyagolni?

2021. április 18.
A légkeveréses sütő szuper találmány, vannak azonban olyan fogások, amiket érdemes továbbra is a hagyományos, statikus sütőben sütni.

A légkeveréses sütő lényege – a statikus sütővel szemben –, hogy a ventillációnak köszönhetően a sütő minden pontján egyenletesen oszlik el a meleg, nem csak alulról és felülről érkezik a forróság a sütőbe tett fogásokra. Ha tudod, hogy mit érdemes a légkeveréses sütőben sütni, és mit szerencsésebb statikus üzemmódban készíteni, igazán nagyszerű ételeket tehetsz az asztalra.

legkevereses suto statikus suto sutes kelt teszta

A légkeveréses sütő az elektromos sütők térhódításával vált egyre népszerűbbé, mert ügyesen használva rövidebb idő alatt és alacsonyabb hőfokon is nagyszerűen működik. A légkeveréses sütő  leginkább azokhoz az ételekhez ajánlott, amelyeknek kívül ropogósnak, belül pedig puhának kell lenni. Ilyenek a rakott zöldségek és tészták (például a lasagne), sült húsok, valamint az édes és sós torták. Ha halat sütnél légkeveréses sütőben, mindenképp borítsd be alufóliával, így nem fog kiszáradni. Az utolsó percekre vedd le róla a fóliát, hogy a végén szép színt kapjon!

Kenyérrel csak óvatosan!

A légkeveréses sütő a kovásszal készült kelt tésztákhoz azért nem a legjobb választás, mert a rövidebb sütési idő nem teszi lehetővé, hogy szépen feljöjjenek. Ha mégis szeretnéd kipróbálni, bevetheted az alábbi trükköt: mielőtt beteszed a tésztát a sütőbe, alaposan kend meg a tetejét tejjel, felvert tojássárgájával vagy olvasztott vajjal. Ha így teszel, útját állhatod annak, hogy az étel teteje gyorsan ropogóssá váljon, amit azért jobb elkerülni, mert ha megkeményedik, a tészta nem tud kellően megdagadni, és a belseje sületlen maradhat. A légkeveréses sütő kifejezetten jó viszont puha kekszekhez, pitékhez, sajttortákhoz vagy felfújtakhoz.

Ezt olvastad már?

A légkeveréses sütő nagy előnye továbbá, hogy egyszerre több fogást is játszi könnyedséggel süthetsz vagy melegíthetsz benne, ami a hagyományos sütőben nem mindig végződik jól. Ha tehát időhiánnyal küzdesz, de több étel vár tálalásra, szintén érdemes működésbe hoznod a légkeverést.

Ezeken változtass!

Általánosságban azt mondhatjuk, hogy ha olyan ételt szeretnél légkeveréses sütőben sütni, amit eddig statikus üzemmódban készítettél, a korábban bevált sütési hőfokot csökkentsd 20 °C-kal, és a sütési időre is figyelj oda, légkeveréssel ugyanis kevesebb is elég lesz a megszokottnál!

sutes suti sutemeny legkevereses suto statikus suto

A statikus sütő a régi idők sütőihez hasonlít leginkább, az abban készített ételek azokon a részeken sülnek át hamarabb, amelyek a hőforrásokhoz legközelebb esnek. Ezek a sütők fokozatosan és lassabban melegednek fel, és lehetővé teszik, hogy a hő az ételek belsejét is átjárja.

A statikus sütők tökéletesek azokhoz a fogásokhoz, amelyek sütés közben kelnek meg – mint például a kenyérfélék, a pizza, az élesztős lepények, focacciák (olasz lepénykenyerek) és a kelesztett édességek. Amikor ilyeneket sütsz, a hőfokot nem szerencsés 180 °C-nál sokkal magasabbra állítani.

Hogy süssük a halat?

Ha ropogós kekszet szeretnél sütni, akkor is szerencsésebb a statikus üzemmódot választanod, akárcsak a habcsókok, a Pavlova torták, a színes felhőkenyerek és a macaronok készítéséhez – ez utóbbiakat szinte nem is sütnöd kell, sokkal inkább alacsony hőfokon és lassan szárítani a sütőbe téve. A sütőben készített halas fogásokhoz is érdemes statikus üzemmódra állítani a sütőt, légkeverésesben ugyanis fennáll a veszélye annak, hogy az étel kívül túlzottan száraz lesz.

Forrás: Agrodolce  Fotó: Getty Images

Ezt olvastad már?