Nem csak vegánoknak: ezért superfood a sörélesztőpehely!

2021. augusztus 11.
A növényi alapú étrend terjedésével egyre nagyobb karriert fut be az inaktivált élesztő, azaz a sörélesztő – vagy más néven nemes élesztőpehely, ugyanis sajtos, aromás ízének köszönhetően remek sajthelyettesítő. A krémeket, szószokat sűríti, a rakott ételek tetejére remekül rá is pirul. Emellett elképesztően sok nyomelemet és vitamint tartalmaz. Nem csak a vegánoknak érdemes kísérletezniük vele!

Diétázók, figyelem!

Az inaktív élesztő igazából csak nevében élesztő, sem ízében, sem tulajdonságaiban nem hasonlít az élesztőkre, sőt, az élesztőkre érzékenyek is bátran fogyaszthatják. Emellett a diétázók legjobb barátja is, ugyanis alacsony szénhidrát- és kalóriatartalmához magas fehérje- és rosttartalom párosul. Minden olyan ételre, amire zsíros, kalóriadús sajtokat szórnánk, arra az inaktív élesztőpelyhet is szórhatjuk, de például sajtszószok, öntetek ízét is komplexebbé képes varázsolni.

sorelesztopehely-dieta

B-vitamin-forrás

A vegetáriánus és vegán életmódot folytatók a B-vitaminokat általában mesterséges formában, kapszulákban, cseppekben viszik be a szervezetükbe, az inaktív élesztő viszont egy azon kevés vegán élelmiszerek közül, melyben komplex B-vitamin található, így mindenképpen érdemes rendszeresen (napi egy kanállal) fogyasztani.

Superfood

És nem csak a B-vitamin-tartalma jelentős! Vas, mangán, réz, cink, szelén, foszfor, kalcium, króm, jód és magnézium – ezekben a finom pelyhekben mindegyikből van, ráadásul olyan formában, mely az azonnali felszívódást és hasznosulást támogatja a szervezetben. A krómtartalma miatt segít az inzulinérzékenység növelésében, így cukorbetegeknek is kiváló, de fokozza a májműködést és támogat az immunerősítésben is.

Fotó: Getty Images

Próbáld ki!