Így lesz tökéletes a pizzatészta Gordon Ramsay szerint

2021. március 31.
Egy jól bevált házi pizzatészta igazi „must have”, mi most azt néztük meg, hogy fejlesztette tökélyre pizzareceptjét Gordon Ramsay!

A pizzatészta lisztből, vízből, élesztőből és sóból áll, a sikerhez azonban elengedhetetlenül fontos, hogy minőségi alapanyagokat használj, és elég időt adj a tésztának ahhoz, hogy megkeljen. A legszuperebb az lenne, ha mindenkinek lenne otthon fatüzeléses kemencéje, az abban sült pizza ugyanis semmihez sem fogható, de azért hagyományos sütővel is remekelhetsz. Sokat dob a helyzeten, ha beszerzel egy pizzasütő követ – ez átmérőtől függően 5-10 ezer forintba kerül –, és azon sütöd ropogósra a házi pizzádat. Azt már megmutattuk, hogy milyen is a pizza Szardínián, de mi a titka Gordonnak?

Tökéletes pizza recept Gordon Ramsay szerint

Mitől tökéletes a pizzatészta? (fotó: Getty Images)

Mozzarellás-rozmaringos serpenyős pizza Gordon Ramsay-től

Hozzávalók 4 pizzához:

  • 2×7 g szárított élesztő
  • 1 kiskanál barna cukor
  • 325 ml meleg víz
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 500 g liszt (lehetőleg BL-55 típusú)
  • 1 csapott evőkanál tengeri só

A tetejére:

  • 8 evőkanál paradicsomszósz
  • 2 db mozzarella sajt
  • frissen őrölt bors, ízlés szerint
  • 2 ág friss rozmaring
  • olívaolaj

Elkészítése:

  1. Az élesztőt és a cukrot keverd el a vízben, és adj neki pár percet, hogy elkezdjen felfutni. Közben szitáld a lisztet egy keverőtálba, add hozzá a sót, és formázz kis mélyedést a közepébe. Öntsd bele az olívaolajat, majd az élesztős keveréket.
  2. Kezdd el összedolgozni a tésztát egy kanállal a tál közepében, mind több lisztet keverve a nedves hozzávalókhoz. Amikor kezd összeállni, a kezeddel folytasd a munkát, majd borítsd lisztezett deszkára a tésztát, és dagaszd legalább 10 percig.
  3. Szórj egy kis lisztet a keverőtálba, és tedd vissza a pizzatésztát. Takard le tiszta konyharuhával, és hagyd meleg helyen pihenni 1 órán át. Amikor kétszeresére nőtt, gyors mozdulatokkal gyúrd át, hogy kinyomkodd a felesleges levegőt, majd tedd a megkelt tésztát lisztezett deszkára. (Ha nem használod fel azonnal, ezen a ponton zacskóba teheted, és lefagyaszthatod.)
  4. Oszd 4 egyenlő részre, és formázz belőlük gombócokat. Tegyél a tűzhelyre egy nagyobb (26 cm átmérőjű) teflonserpenyőt, és amíg melegszik, egy lisztezett nyújtófával formázd meg a belevaló pizzát. Csorgass egy kis olajat a serpenyőbe, helyezd bele a tésztát és nyomkodd az edénybe. Süsd így 5-8 percig, majd kend meg a pizza tetejét 2 evőkanál paradicsomszósszal. Egy fél mozzarellát vágj vékony szeletekre, és helyezd a sülő tésztára. Szórd meg frissen őrölt borssal és fűszerezd friss rozmaringgal.
  5. Vedd ki a serpenyőből, tedd félre, és készítsd el a többi pizzát ugyanígy!
  6. Locsold meg egy kis olívaolajjal, majd told előmelegített grillsütőbe (vagy grillfokozatra kapcsolt sütőbe) a pizzát. Hagyd pirulni 4 percig, aztán ha szép színt kapott, vedd ki – melegen, extra olívaolajjal és rozmaringgal tálald!

Olvass tovább!