Így süss otthon igazi, piaci lángost!

2022. április 23.
A lángos igazi hungarikum, és otthon sem nagy ördöngösség elkészíteni, főleg akkor, ha van hozzá egy olyan jól bevált recepted, mint például ez.

Mindenkinek megvan az elmélete, hogy a lángos hogy a legfinomabb: fokhagymával, sajttal, tejföllel, netán mindhárommal egyszerre. Akadnak olyanok is, akik szerint ketchuppal lesz utolérhetetlen, mások pedig virslit tekernek a tésztájába sütés előtt, de a káposztás verzió is népszerű. Akármelyik hallatán kezdtél nagy egyetértéssel bólogatni, az alábbi recept nem fog csalódást okozni!

Otthon sült lángos tészta

A lángos eredetileg hamisítatlan „strandkaja”, mostanra azonban már a karácsonyi vásárokba is beférkőzte magát, akárcsak szeretett kuzinja, a kenyérlángos. Annak, hogy fogyasztása igazán élvezetes legyen, az egyik titka, hogy még melegében nekilássunk: lehet, hogy kevesebb vele a macera, mint otthon sütni, mégsem szerencsés a lángossütőknél elvitelre kérni. Süsd meg inkább a saját konyhádban, meglátod, nem marad sok ideje kihűlni. Ha kísérletező kedvedben vagy, az alábbi élesztős verzió helyett (vagy mellett!) próbáld ki egyszer a sütőporos lángost is. Tényleg működik!

Házi lángos

Hozzávalók:

  • 20 dkg sima és 10 dkg rétesliszt
  • 2,5 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő (nem por!)
  • 1 teáskanál só
  • 1 csipet cukor
  • 1,5-2 l olaj a sütéshez

Otthon sült lángos

Így készül:

  1. Első lépésként meglangyosítjuk a tejet, belekeverjük a cukrot, majd ebbe morzsoljuk az élesztőt. Félretesszük, és megvárjuk, hogy felfusson.
  2. Amíg teszi a dolgát, tálba szitáljuk a lisztet (akár meg is langyosíthatjuk előtte), és hozzáadjuk a sót.
  3. Ha az élesztő felfutott, több részletben öntsük a liszthez, és kezdjük el dagasztani. Ez a legmunkásabb része, de megéri kitartani: a simára és levegősre dolgozott tészta a kívül ropogós, belül puha lángos lelke!
  4. Ha a nehezén túl vagyunk, kissé beolajozzuk és meghintjük a tetejét liszttel, majd letakarva félretesszük, és hagyjuk 1 órán át kelni.
  5. Lisztezett deszkára borítjuk, és 4-5 egyenlő részre osztjuk. Ezekből csinos kis gombócokat formázunk, majd konyharuhával letakarva hagyjuk még egy kicsit pihenni, amíg a sütéshez használt edényben felforrósodik az olaj. (Könnyebben mehet a gombócok formázása, ha a kezünket kicsit beolajozzuk!)
  6. Ha elérte a kívánt hőfokot, a gombócokból lángost nyújtunk, és egyesével kisütjük. Elengedhetetlenül fontos, hogy bő olajban süssük, pont úgy, mint amikor farsangi fánk készül! Ha az egyik oldala szépen megpirult, megfordítjuk, és azt is megsütjük.
  7. Alaposan csepegtessük le, és kedvünk szerint pakoljuk meg reszelt sajttal, fokhagymás vagy sima tejföllel – vagy bármi mással, ami szívünk szerint passzol a lángoshoz!

Tipp:

Mindig ügyeljünk arra, hogy tiszta és szárazra törölt edényben lássunk neki a sütésnek. Olyan nagyságú edényt válasszunk, amiben van helye a lángosnak „úszkálni”, nem szabad, hogy az edény aljára vagy a falához tapadjon.

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?