Így együnk földbarát módon egy olyan időszakban, amikor friss zöldség és gyümölcs híján vagyunk

2022. január 18.
Télen sem kell feladnunk azt, hogy egyszerre egészségesen és földbarát módon étkezzünk, bár az igaz, hogy ilyenkor egy kicsit kreatívabbnak kell lennünk. Mutatjuk, hogyan!

A Planetary Health Diet (PHD) nevű étrendet hatalmasat futott az elmúlt időszakban. Célja, hogy az egészséges étrendet és az ökotudatosságot kombinálja, azaz megmutatja, hogyan legyen minél kisebb az étkezésünk ökolábnyoma anélkül, hogy lemondanánk a tápanyagban gazdag, teljes étkezésről. Ez a jövőben, amikor a Földön egyre több terület klímája fog megváltozni és egyre kevesebb alapanyag fog a rendelkezésünkre állni, kulcsfontosságú lesz. Érdemes már most e szerint étkezni, a környezeten túl a szervezetünknek is ez a legoptimálisabb étrend a szakemberek szerint.

fold-dietaja-telen

A Föld diétája talán ijesztőnek hat, sokan azt hiszik, egyenesen növényi alapú étrendről van szó, de ez nem így van, bár az igaz, hogy az állati eredetű termékeket jócskán visszaszorítja az ajánlás. A diéta szerint az étkezések alapját a gyümölcsök, zöldségek, gabonák és magvak kell, hogy jelentsék, a húsok, halak, a tojás és a cukor fogyasztása napi 50 gramm alatt kell, hogy maradjon. A húsbevitel negyedét a vörös hús, a kétharmadát pedig a baromfi tegye ki. A szakértők mindemellett azt is hangsúlyozzák, hogy a magas keményítőtartalmú élelmiszereket (burgonya, répa, cékla) is szorítsuk háttérbe, az állati eredetű zsír helyett pedig használjunk növényi eredetű olajokat. Igen ám, de a mérsékelt övezet olyan területein, ahol például mi is élünk, a téli hónapokban igen nehéz gyümölcsökre és zöldségekre építeni az étrendünket. Milyen praktikákkal lehet nemcsak hogy kibekkelni, de gasztroélménnyé tenni ezt az időszakot? Mutatjuk!

1. Építsünk arra, ami van

Azért az nem igaz, hogy a téli hónapokban egyáltalán nem tudunk hazai zöldségekhez jutni! Hideg helyen, akár földbe dugva otthon is hónapokig elállnak a gyökérzöldek, a cékla, a káposztafélék. Ezeket akár levesként, akár sütve, akár salátába reszelve fogyaszthatjuk. De szuper alapanyagaink az átmeneti hónapokban a hüvelyesek is, amik hideg vagy meleg saláták fehérje- és szénhidrátmennyiségét tudják megdobni, de főzelékek alapja vagy akár húsok, sajtok körete is lehet.

fold-dietaja-telen

2. Nyáron készül a tél élelmiszere

Szorgos hangyaként a tavaszi–nyári időszakban kell felkészülni a télre: ilyenkor kell különböző módszerekkel savanyítani, befőzni, szárítani, fagyasztani azért, hogy ilyenkor is változatos, tápanyagban gazdag élelmiszereink legyenek. Ha mi nem rendeztünk ilyen felkészülést nyáron, akkor érdemes a szupermarketek befőttjei, savanyúságai, fagyasztott zöldségei, gyümölcsei helyett inkább a tartósítószermentes, lokális alapanyagokat feldolgozó kistermelői termékekből betárazni.

3. Mikrozöldek és csírák

Az egyik legszuperebb módja a téli zöldségbevitelnek a csíráztatás és a mikrozöldnevelés. Ezeket az apró zöldségeket néhány nap otthon elkészíteni, és annak ellenére, hogy kicsik, koncentrálva tartalmazzák a kifejlett zöldségekben található fontos anyagokat, így sokkal több vitamint tudunk megenni akkor, ha mikrozöldeket és csírákat (is) fogyasztunk a „nagy tesók” mellett. Fontos, hogy csak kifejezetten csíráztatáshoz árult magokat és földet, kókuszrosttéglát használjunk a nevelgetéshez!

Fotó: Getty Images

Olvass tovább!