Mit csináljunk a használt gyertyaüvegekkel?

2022. január 10.
Az adventi-karácsonyi időszak után bizonyára a te otthonodban is van egy polc tele szépen és kevésbé szépen végigégett gyertyatartókkal. Ezek a tartók főleg üvegből szoktak lenni, ami egy végtelenszer újrahasznosítható anyag, azonban az újrahasznosításához rengeteg energiát használnak, ezért a legjobb, ha nem a szelektívbe dobjuk a kitisztított gyertyás üvegcséket, hanem inkább új funkciót találunk nekik a háztartáson belül.

Tisztítás egyszerűen

Ahhoz, hogy a maradék viaszt ki tudjuk szedni az üvegből, két opciónk van: vagy forró vízbe tesszük az üveget, és az így felolvadt viaszt kiöntjük, majd kitöröljük a maradékot, vagy lefagyasztjuk az üvegcsét, és egy kés segítségével „kitörjük” az üvegből a jegesre szilárdult viaszt. Utóbbi kevesebb kosszal jár.

oko-gyertyatarto-ujrahasznositas

Mi legyen a tiszta üveggel?

1. Teamécsestartó

Rakjunk bele teamécsest, és használjuk ezután is gyertyaként!

2. Fogkefetartó

Hosszúkás, színes gyertyaüvegek csodás alternatívái a drága fogkefetartóknak.

3. Rúzstartó

Az öblösebb, nagyobb, akár 2-3 kanócos gyertyaüvegek szuperül jönnek rúzstároláshoz, hiszen nem kell a rúzsokat lefektetni bennük.

4. Hajcsatok és gumik tartója

Hullámcsatok, hajcsatok, hajgumik, szilikongumik, hajékszerek: mindegyik szuperül mutat 1-1 vagy egy nagyobb üvegcsében, ömlesztve.

5. Pohár

Persze ehhez különösen jól kell elmosni az üveget, de gondoljunk csak bele: a gyertyák üvegei gyakran luxushatást keltenek, miért ne ihatnánk is belőlük? Koktélokhoz, alkoholokhoz különösen szuper lehet.

6. Irodai rendszerező

Az íróasztalon gyakran nagy a káosz, jól jönnek a kisebb-nagyobb tartók. A legkisebbekben például gemkapcsokat, a nagyobbakban ceruzákat, ollókat tarthatunk.

7. Aprótartó

Neked is gyakran húzzák a tárcádat az aprópénzek, de ha jattolni kellene a futárnak, persze nincs egy fémpénzed sem?

8. Cukorkatartó

Különösen jó az a gyertyatartó cukorkák, bonbonok, kockacukor tárolására, aminek még teteje is van!

9. Szukkulenskaspó

Apró pozsgások szuperül mutatnak a szép grafikával, izgalmas színnel megáldott, megüresedett tartókban. Akár krétafilccel rajzolhatunk is rá.

10. Fűszerkert 

Vegyünk néhány fűszernövénymagot, és élvezzük a műanyag tejfölös dobozoknál sokkal jobb esztétikai élményt nyújtó mini fűszerkertünket!

Forrás: Popsugar

Olvass tovább!