Sütőben sült, sajtos krumlipüré – ezt ki kell próbálnod

2022. január 23.
Bolondítsuk meg kicsit a krumplipürét, készítsük el sajtbombákkal a sütőben. Hering András, a Nosalty főszerkesztője szerint nem fogjuk megbánni.

A burgonyaköretek rengeteg különböző formát ölthetnek az egészen egyszerűtől a kifejezetten elegánsig. A krumplipüré inkább az utóbbi véglet felé közelít, mégsem mondanánk rá, hogy olyan nagyon mutatós valami. Nos, ez általában igaz is lehet, de nem a lenti krumplipüré esetében! Ugyanis, némi (na jó, jelentős mennyiségű) sajt hozzáadásával és egy alapos rápirítással egy teljesen új ételt alkothatunk belőle, ami akár főételként is megállja a helyét.

Az igazán krémes püré titka

Persze az sem mindegy, hogy milyen burgonyát választunk alapként, és nem szabad megfeledkeznünk a pürésítés fontos alapszabályairól sem, azonban, ami igazán krémessé és gazdaggá teszi ezt a köretet, az a tejtermék. Pontosabban tejtermékek.

Jelen esetben a szokásos tej és vaj mellett tejfölt is tettünk a krumplipüréhez, hogy még dekadensebb élményt nyújtson.

Mindegyik legyen jó zsíros, ne használjunk csökkentett zsírtartalmú tejet vagy tejfölt, mert azzal nem lesz ugyanolyan. Vajból is lehetőleg jó minőségűt válasszunk.

Na meg egy halom sajt

És ha ezen a ponton azt kérdeznénk: „nem lesz sok ez a rengeteg tejtermék?”, akkor készüljünk fel, hiszen még egy hatalmas adag sajtot is bele kell tennünk a pürébe. Kétféle jellegzetes ízű sajtot fogunk kockákban és reszelve felhasználni: parmezánt és cheddart.

A cheddar felét reszelve dolgozzuk majd el a kész pürével, így a vékony szálak teljesen elolvadnak, és komplex ízt adnak a krumpliköretnek. A kockára vágott sajt pedig megmarad, és a sütés után is beleharaphatunk majd egy-egy lágyan folyós cheddardarabba.

Mehet is a sütőbe!

Ugyan a pürét hagyományos módon főzzük meg, itt még koránt sincs vége a történetnek. A sajttal elkevert krumplit másodszor is megfőzzük, amikor pár percet eltölt a sütőben. Ekkor a tetejére reszelt parmezán fantasztikus, aranyló kéreggé sül, alatta pedig a legkrémesebb, leggazdagabb krumplipüré várja, hogy végre az asztalra kerülhessen.

Készítsük el az extrasajtos krumplipürét!

Melegítsük elő a sütőnket 180℃-ra, és zsírozzunk ki egy sütőedényt, amiben a pürét szeretnénk majd készíteni.

A burgonyát hámozzuk meg, és vágjuk kockákra. Bő, sós vízben főzzük puhára (ez a forrás után közepes lángon nagyjából 15-20 perc lesz), majd szűrjük le, és hagyjuk a szűrőben gőzölögni.

Közben készítsük elő a tejet, vajat, tejfölt és a sajtokat. A cheddar egyik felét reszeljük le a nagy lyukú oldalon, a másik felét pedig vágjuk kis kockákra.

A főtt burgonyát törjük össze a fazékban, majd adjuk hozzá a vajat, tejfölt, tejet és a fűszereket. Hűtsük langyosra a pürét, hogy ne olvadjon el benne rögtön a reszelt sajt. Amikor már nem túl meleg, keverjük hozzá a reszelt és kockázott cheddart is.

Öntsük a sajttal elkevert pürét a kikent sütőformába, és reszeljük a tetejére a parmezánt. Süssük 20-30 percig, vagy amíg a teteje aranybarnára sül. Tálalás előtt szórjuk meg a metélőhagymával.

A pontos hozzávalókért kattints a Nosalty oldalára!

nosalty-uj-logo

 

Ezt is készítsd el hozzá!