Lehetséges, hogy lekerült a magyarok ünnepi asztaláról a töltött káposzta?

2022. január 08. |

Vajon még mindig a klasszikusok uralják az ünnepi asztalt, vagy inkább az újdonságokat keressük, ha a karácsonyi, szilveszteri menüről van szó? Nézzük, mit ettünk 2021 év végén.

„Mi kerüljön a karácsonyi asztalra?” – hangzik el a kérdés a legtöbb hazai otthonban december utolsó heteiben. A szokások ugyan minden háznál eltérőek, de mi pontosan látjuk, mi az, amit tényleg meg akarnak főzni a magyarok – és azt, hogy vajon bejgli, halászlé vagy kaszinótojás kerül-e a legtöbb asztalra – , hiszen a legolvasottabb hírportálok után közvetlenül a Nosaltyt böngészték a legtöbben decemberben.

Ünnepi gasztrokörút

2021-ben is sokan halogatták a döntést az ünnepi menüt illetően, mivel a karácsonyi csúcs idén is december 23-ára esett, amikor is legtöbben „rögtön puha” mézeskalácsot akartak sütni, mielőtt nekiálltak volna a töltött káposztának, de természetesen a bejgli is hatalmas kedvenc volt az idei ünnepi készülődés során. Ezen a napon több mint 2 000 000 különböző receptet nézett meg a hazai gasztroközösség a Nosalty oldalán. Bejgli nélkül nincs karácsony, a mákos és a diós évek óta töretlenül versenyez fej-fej mellett, legjobb, ha van az asztalon mindkettőből.

Diós és mákos bejgli élesztős tésztából

A halból már az új hullám is hódít, az utolsó két hétben a lazacra kerestek a legtöbben, közvetlenül a halászlé után. De a szilveszter és az újév még mindig a lencse bűvöletében telik, az anyagi bőség reményében annak mindenféle formáját keressük.

Legtöbben hagyományos lencsefőzelékkel, lencsesalátával és lencselevessel szerették volna indítani a 2022-es évet.

Töltött káposzta

Krémes toszkán lazac

Lencsefőzelék tej- és gluténmentesen

Országos kedvencek

A  mézeskalács három éve verhetetlenül az élen, a töltött káposzta meglepő ugyan, de nem volt dobogós pozícióban, idén azonban többen kanalazták a híres ünnepi főételt. A sajtos rúd stabilan tartja a középmezőnyt, halászlé viszont kicsit kevesebb családnál került az asztalra, már ami a receptkereséseket illeti.

Hagyományos zserbó Vicikó konyhájából

Somogyban a már sokat emlegetett bejgli a legnépszerűbb ünnepi fogás, Hajdú-Bihar megyében a lencseleves volt a legkeresettebb recept, Fejér és Győr-Moson-Sopron megyében a sajtos rúdra voksolnak. Budapesten és országos összesítésben a trónra a lencsefőzelék került. A krémes süti viszi a prímet Szabolcsban, Nógrádban ezzel szemben töltött káposztát falnának. 20,2 milió oldalletöltés volt ebben az időszakban, ebből 17,3 millió Magyarországról, így szép számmal keresgéltek az oldalon külföldről is.

Nosalty TikTok

A leghangosabb social csatornát év végén indítottuk, így a Nosalty TikTok-profilján az ünnepekre hangolódtunk egész decemberben. Legtöbben a pofonegyszerű, mégis nagyszerű sajtos tökmagos rúdra akadtak rá, süssétek meg ti is!

Egyik legnézettebb ünnepi videónk a levelestészta-fenyőfa lett:

@nosalty.hu Mit főztetek ma?🧑‍🎄 #tiktokhungary #nosalty #cooking #christmas ♬ We Wish You A Merry Christmas – Christy Carew

Olvass tovább!

Gyors, gyömbéres erőleves, ami meggyógyít

Gyors, gyömbéres erőleves, ami meggyógyít

Régóta tudjuk, hogy az erőleves gyógyír minden bajra, kisebb betegségre, náthára. Hering András, a Nosalty főszerkesztője elhozta nektek 30 perces, aromás erőleves receptjét.

Szólj hozzá te is!

Még több Gasztró

Sütőtökös latke, azaz tócsi egészségesen izraeli recept

Sütőtökös latke, azaz tócsi egészségesen

Stefánia szelet, az igazi egybefasírt egybefasírt

Stefánia szelet, az igazi egybefasírt