Van olyan ember, aki nem szereti az epret?! A gyümölcs semmivel össze nem téveszthető íze, mély, gyümölcsös, édes-savanykás aromája remekül megőrizhető akkor is, ha kiszárítjuk az epret a sütőben. Szerencsére nemcsak az egyik legfinomabb, de az egyik legjobban aszalható, liofilizálható vagy éppen szárítható gyümölcse is. Ha ügy döntünk, hogy a következő eperszezonban elkészítjük a saját szárított eprünket, nemcsak egészséges rágcsálnivalónk lesz egész ősszel és télen, de akár a zabkásánk, joghurtunk tetejére is pompás feltétet kapunk.
Hozzávalók:
Fél kilogramm friss eper hosszában felszeletelve
Elkészítése:
- Melegítsük elő a sütőt 100 Celsius-fokra. Terítsünk egy szilikonos sütőpapírt a tepsire. Rendezzük el rajta az epret egy rétegben, majd szárítsuk nagyjából 4 órán át. A szárítási idő felénél fordítsuk át az epreket.
- Vegyük ki a sütőből, ha elkészült, és hagyjuk teljesen kihűlni a sütőlapon. Ez nagyjából 20 percig tart.
- Tegyük légmentesen záródó tárolóedénybe. A szárított eper szobahőmérsékleten körülbelül 3 hónapig, fagyasztóban (jól záródó zacskóban, hogy a nedvesség minél jobban kint maradjon) 6 hónapig is eláll.
Forrás: Eating Well Fotó: Unsplash