Emésztéstől a vércukorszintig: ezért együnk minél több szilvát, míg tart a szezon

2021. szeptember 23.
Hosszú a listája azoknak a jótékony hatásoknak, amiért érdemes a szilvát minél gyakrabban beiktatni az étrendünkbe. Míg tart a szezonja, addig válasszuk a friss, zamatos gyümölcsöt, télen pedig aszalt formában együnk belőle, amikor csak tehetjük.

Igazi egészségbomba a szilva. Nem csak azért, mert méretéhez képest rengeteg káliumot, magnéziumot és K-vitamint tartalmaz. Sokkal kevesebb cukor van benne más gyümölcsökhöz képest, így ha ehhez hozzávesszük a benne található vitaminokat, ásványi anyagokat és rostot, igazi bajnokok csemegéje lehet. A szilva tökéletes kiegészítője a müzlinek, joghurtnak vagy zabkásának, de önmagában is remek csemege uzsonnára. 

szilva-egeszseg-vercukorszint-emesztes

1. Antioxidánsokban gazdag

Az antioxidánsok olyan vegyületek, melyek megvédik a testet a szabadgyököktől. Ezek a molekulák a környezetünkből kerülnek a szervezetünkbe, és károsíthatják a sejteket. Idővel a károsodott sejtek olyan betegségek kialakulásához vezethetnek, mint a rák, diabétesz, artritisz és a demencia. „A szilva a tökéletes fegyver a szabadgyökök ellen” – mondta dr. Abby Gellman regisztrált dietetikus.

A szilva bármely típusa gazdag antioxidánsokban: rengeteg C-vitamint, tokoferolokat és béta-karotint tartalmaznak. A lila, piros és kék szilva ugyanakkor azért lehet jobb választás, mint a sárga, mert ezek mellett úgynevezett antocianint is tartalmaz, ami olyan részecske, mely a kutatások szerint segít megőrizni a szívünk egészségét és szinten tartja a kettes típusú diabéteszt.

2. Szabályozza a vércukorszintet

Több oldalról is támogatja a szilva a kiegyensúlyozott vércukorszintet. Egyrészt rengeteg rostot tartalmaz. Egy adag felszeletelt szilvában körülbelül 8 százalék rost található, ami lassítja az emésztést, így megelőzi a vércukorszint ugrásszerű megemelkedését étkezés után. 

A szilva gazdag prebiotikum-forrás. Ez a növényi rostok olyan formája, mely táplálja a jó bélbaktériumokat, így segít egyensúlyban tartani a bélrendszer mikrobiom flóráját, aminek szintén kulcsfontosságú szerepe van a kettes típusú diabétesz megelőzésében és kezelésében. 

A szilva segíti az úgynevezett adiponektin hormon termelődését, aminek egy 2018-ban végzett kutatás eredményei szerint szerepe van a vércukorszint szabályozásában. 

És végül, de nem utolsósorban, a már említett alacsony cukortartalom miatt is ajánlott a szilva fogyasztása: a gyümölcs glikémiás indexe 39, szemben a banán 52-es, az ananász 59-es vagy a görögdinnye 76-os értékével.

3. Csökkenti a vérnyomást

Egy kisebb, 2017-ben végzett tanulmány szerint azoknak az embereknek, akik naponta 3 gramm szilvakivonatot fogyasztott három hónapon át, kimutathatóan alacsonyabb volt a vérnyomása azokhoz képest, akik csak placebót kaptak. 

A szilvában található kálium ugyanis vérnyomásszabályzó hatású ásványi anyag. Egyrészt ellazítja a vérerek falát, ami csökkenti a vérnyomást. Másrészt segíti a vesék működését és a só kiválasztását a vizelettel, így a test kevesebb vizet tart vissza. A vízvisszatartás ugyanis felfelé hajtja a vérnyomást.

4. Jó a csontoknak

A szilva számos olyan vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, ami hatással van a csontok egészségére: kálium, magnézium és K-vitamin is található a gyümölcsben. „Az aszalt szilva sokkal koncentráltabban tartalmazza ezeket a tápanyagokat, mint a friss. Így, ha a csontok erősítése a célunk, akkor inkább az aszalványt fogyasszuk – javasolta a dietetikus. – Ezek az ásványi anyagok csökkentik a csontállományban található ásványi anyagok veszteségét és aktívan támogatják a csontszerkezetet.” A dietetikus szerint ez különösen az idősebbek számára fontos, akiknél a csontszerkezet meggyengülése törésekhez vezethet már kisebb sérülések esetén is.
Egy 2016-os vizsgálat eredményei arra világítottak rá, hogy azok a menopauzán átesett, csontritkulásban szenvedő nők, akik körülbelül 5 szem aszalt szilvát ettek naponta, jelentősen alacsonyabb volt a csontvesztés három, majd hat hónappal a vizsgálat befejezése után is, mint azoknak, akik nem ettek szilvát.

5. Megoldja a székrekedést

A szilva bármilyen formában a legjobb orvosság a szorulásra. Egyrészt magas rosttartalma miatt könnyebben ürül ki a széklet, másrészt szorbitolt tartalmaz, amely olyan cukoralkohol, ami hashajtó hatású. 

A témában 2011-ben végeztek egy kisebb tanulmányt olyan személyek bevonásával, akik székrekedéstől szenvedtek. Naponta öt szem szárított szilvát kellett fogyasztaniuk naponta kétszer három héten át, és azt tapasztalták, hogy a bélmozgásuk sokkal aktívabbá vált, székletük pedig normális állagúvá vált a vizsgálatot megelőző állapothoz képest.

Forrás: Insider Fotó: Unsplash

Olvass tovább!