Készíts rántást, pirítsd meg a hagymát, főzd meg a krumplit! De azt nem mondják, hogy hogyan, mennyi ideig, mi a legjobb állapota egy alapanyagnak, hogy se túl puha, se túl kemény ne legyen, és pláne ne égjen oda. A gasztroszakemberek persze abból indulnak ki, hogy ezeket mindenki tudja, de hát ez nem így van. Mostanság egyre több az olyan háziasszony vagy épp családapa, aki nem szokott hozzá a főzéshez, de a home office-ban muszáj ezt is megtanulnia. És ahhoz bizony az alapok is szükségesek. Íme, egy alapos lista a popsugar.co.uk-től ahhoz, hogy az optimális ízt és állagot elérjük – bármilyen alapanyag esetén.
Ennyi ideig főzd a tojást!
Tölts meg egy lábast félig vízzel! Merítsd a tojásokat a forrásban lévő vízbe, és főzd 6-10 percig, attól függően, hogy milyen sárgáját szeretnél. Utána rögtön tedd át a tojásokat egy jeges vízes tálba, hogy leállítsd a főzési folyamatot!
- folyékony sárgája: 6 perc
- félig főtt sárgája: 7-8 perc
- teljesen főtt, kemény tojás: 10-12 perc
Ennyi ideig főzd a csirkét!
Mell: Onnantól, hogy a forrásban lévő húslevesbe belehelyezed a friss, csont és bőr nélküli csirkemellet, 10-15 percig kell főznöd mérettől függően. A fagyasztott, csont nélküli csirkemellnek pedig 18-25 perc szükséges. A felengedett, csontos csirkemellnek elég 20-22 perc.
Combok: A combfilét mérettől függően 10-15 percig főzd a húslevesben, a csontos combokat pedig 18-22 percig! Ennyi ideig főzd a kukoricát! A feldarabolt és megtisztított kukoricát tedd egy fazék forrásban lévő vízbe, és főzd 5-10 percig, vagy addig, amíg a szemek világossárgák nem lesznek. A főzési idő a kukoricacsövek méretétől függ: a kisebbeknek kevesebb kell, míg a nagyobbaknál tovább tart a főzés. Ha a kukorica megfőtt, kapcsold le a lángot, és hagyd a csöveket a forró vízben tálalásig.
Ennyi ideig főzd a burgonyát!
A burgonyát tedd fazékba, öntsd fel hideg vízzel, majd forrald fel. A főzési idő a burgonya méretétől függően az alábbiak szerint változik.
Parázskrumpli: 10-12 percig főzzük
Kis méretű krumpli: 14-16 perc
Közepes: 18-20 perc
Nagy: 25-30 perc
Ennyi ideig főzd a sárgarépát!
A meghámozott és felszeletelt sárgarépát tedd egy fazék forrásban lévő vízbe, és főzd 4-5 percig, vagy addig, amíg a sárgarépa éppen „villapuha” lesz.
Ennyi ideig főzd a brokkolit!
Forralj fel egy nagy lábos vizet. Óvatosan tedd a friss brokkolirózsákat a forrásban lévő vízbe, és főzd 2-3 percig (4 percig, ha fagyasztott), vagy amíg a brokkoli élénkzöld színű és éppen villapuha nem lesz!
Ennyi ideig főzd a karfiolt!
Rózsákra szedve: Óvatosan tedd a friss karfiolvirágokat a forrásban lévő vízbe, és főzd 5-7 percig (7-9 percig, ha fagyasztott) vagy addig, amíg a karfiol éppen annyira megpuhul, hogy villával könnyedén bele tudsz szúrni.
Egészben: Az egész, megtisztított karfiolt forrásban lévő vízbe merítjük, és méretétől függően 10-12 percig főzzük.
Ennyi ideig főzd a virslit!
Tedd a virsliket forrásban lévő vízbe, és főzd 5-6 percig. Öntsd le a vizet, és azonnal tálald!
Ennyi ideig főzd a spagettit!
A friss spagettit csupán 2-3 percig kell főzni erősen sós vízben, hogy al dente legyen. A száraz, csomagolt spagettit 8-9 percig kell főzni, ha félkeményen szeretitek, vagy 1-2 perccel rövidebb ideig, mint a csomagoláson ajánlott idő.
Ennyi ideig főzd a rizst!
Fehér rizs: 1 csésze rizshez adj hozzá 1½ csésze vizet és ½ teáskanál sót. Forrald fel a vizet (a rizzsel együtt). Ha a víz nagy része elfőtt, fedd le fedővel, és hagyd főni körülbelül 17 percig, amíg a víz teljesen felszívódik.
Barna rizs: Kövesd ugyanazokat a lépéseket, mint a fehér rizs esetében (a barna rizsnél 2 csésze víz kell 1 csésze rizshez), de lassú tűzön főzd 17 perc helyett 40-45 percig. Vedd le az edényt a tűzről, és hagyd pihenni lefedett edényben további 10-12 percig, hogy a maradék víz teljesen felszívódjon a rizsbe.
Ennyi ideig főzd a garnélarákot!
Forrald fel a friss garnélarákot jól fűszerezett vízben 1-3 percig, amíg a garnélarák rózsaszínűvé válik, és már nem átlátszó.
Fagyasztott garnélarák: Adj hozzá 30-60 másodpercet a fent említett főzési időhöz a rák méretétől függően.
Ennyi ideig főzd a spárgát!
Tölts meg egy serpenyőt egy ujjnyi vízzel, adj hozzá sót, és forrald fel. Tedd a levágott spárgát a vízbe, és forrald körülbelül 5 percig, vastagságtól függően plusz-mínusz 2 percig (a vékony spárgánál 3-5 perc, míg a vastag spárgánál 5-7 perc alatt főzheted meg). Szűrd le, és tálald azonnal!
Ennyi ideig főzd a kelbimbót!
Tedd a megtisztított kelbimbót forrásban lévő vízbe, és főzd 4-6 percig, vagy addig, amíg élénkzöldek, és éppen villapuhák lesznek (enyhe ellenállást kell érezni a villa vagy az éles kés hegye beszúrásakor). Öntsd le a vizet, és azonnal tálald, vagy jeges fürdőben sokkold, és száradás után egy légmentesen záródó zacskóban le is fagyaszthatod későbbre.
Ennyi ideig főzd a káposztát!
Szeletekben: Forralj sós vizet, tedd bele a szeleteket, és fedd le, majd 6-8 percig főzd vastagságtól függően! 6-8 perc elteltével óvatosan fordítsd meg a szeleteket, fedd le újra, és főzd további 8 percig! Ha apróra vágtad, akkor fele ennyi idő is elegendő.
Forrás: Popsugar.co.uk Fotó: Unsplash.com
Olvass tovább!