Itt az elronthatatlan gofri receptje!

2022. január 27.
Nem elég egy klassz gofrisütő ahhoz, hogy tökéletes gofri kerülhessen a tányérra, hiszen egy jól bevált recept nélkül mit sem ér a masina. Hosszas kísérletezés eredményeként bukkantunk rá erre a verzióra, ami nem ragad le és az állaga is pont olyan, amilyennek lennie kell!

Gofrit sütni nem sokkal macerásabb, mint palacsintát készíteni, sőt talán még egyszerűbb is, hiszen nem kell forgatni, a munka oroszlánrészét a gofrisütő végzi el helyetted. Nagyjából a hozzávalók is megegyeznek, csak ezeket a szuper állagú gofrikat egy kis reszelt citromhéjjal és egy kis vaníliával teheted még mennyeibbé.

Itt az elronthatatlan gofri receptje!

A gofri hazája Belgium, ott jártadban-keltedben még az utcán is vehetsz magadnak frissen sült, illatozó gofrit, amit aztán ezerféleképp lehet ízesíteni. Története olyan régre nyúlik vissza, hogy kellő idő jutott a különféle változatok kialakulására, készülhet édesen és sósan, mára pedig a glutén- és tejmentes gofrit is kikísérletezték. Mi egy igazi klasszikust hoztunk, ami kívül ropogós, belül puha, mindenféle feltét nélkül is ínycsiklandozó, de kedved szerint természetesen fokozhatod az élvezeteket.

Vaníliás gofri

Hozzávalók:

  • 5 tojás
  • 1 csipet só
  • 2-3 evőkanál meleg víz
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 6 dkg cukor
  • 1 kezeletlen citrom reszelt héja
  • 15 dkg liszt
  • 1/2 kiskanál sütőpor

Itt az elronthatatlan gofri receptje!

Így készül:

  1. Szétválasztjuk a tojásokat, a fehérjét egy csipet sóval elkezdjük felverni, majd amikor már szépen habosodik, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, és kemény habbá verjük.
  2. Félretesszük, és közben fehéredésig keverjük a tojássárgákat a maradék cukorral. Hozzáadjuk a vizet és belereszeljük a citrom héját.
  3. Beleszitáljuk a sütőporral elkevert lisztet, majd óvatos mozdulatokkal beleforgatjuk a tojáshabot.
  4. Előmelegítjük a gofrisütőt, és amikor elérte a megfelelő hőfokot (ezt általában egy kis lámpa felvillanása jelzi) egyenletesen eloszlatunk benne egy kisebb merőkanálnyit a tésztából.
  5. 3-3,5 perc alatt sül készre, és a sértetlen teflonbevonatú sütőbe nem ragad bele. Fontos, hogy mindig csak szilikonból vagy fából készült eszközökkel vedd ki belőle a kész gofrit, mert fémmel könnyen felsértheted a védőréteget, és búcsút inthetsz a ragadásmentes sütögetésnek. Ugyanez igaz a tisztításra is: soha ne dörzsöld túl erőteljesen, mert mikrosérülés keletkezhet a bevonaton.

Olvass további gofrititkokat, ha tökéletes végeredményre vágysz!

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?