A cilbir, avagy török joghurtos buggyantott tojás egy igazán különleges szerzet. És éppen különc mivoltából kifolyólag találkozhattunk vele mostanában reggelizőhelyeken, brunchokon, ugyanis az utóbbi időben igen felkapott tojásreggeli lett. És nem véletlenül: a fokhagymás joghurt, buggyantott tojás és paprikás olaj hármasából összeálló, őrjítően egyszerű, mégis ízletes és laktató étel egy olyan új arcát mutatja meg a reggelizésnek, ami ismeretlen, mégsem teljesen idegen. Ha a rántottádat te is sok pirospaprikával szereted, ezt a tojásreggelit imádni fogod!
Fokhagymával indul a nap
Ha eszünk egyáltalán joghurtot reggelire, elég valószínű, hogy édes ízekkel tesszük. Gyümölcsöt, lekvárt, zabpelyhet és más, hagyományosan „reggelizős” ételnek titulált dolgokat halmozunk a krémes tejtermékre.
Törökországban azonban egyáltalán nem ez a helyzet. Míg a nemzet konyhájában gyakran összeakadnak az édes és sós ízek, jelen esetben más történik. Egy kifejezetten sós, sőt, talán főétkezésre hajazó feltétekkel megpakolt joghurttal találkozik az, aki az étteremben cilbirt rendel.
De talán ez nekünk, magyaroknak nem is olyan nagy sokk, hiszen mindennapos (ha nem is javallott) szereplő a reggelizőasztalon a szalonna, a kolbász és sorolhatnánk, mi minden más.
Szokatlan trió, tökéletes összhang
Ugyanis a cilbir a következő dolgokból áll össze: fokhagymás görög joghurtos alap, rajta egy lágyan remegő buggyantott tojás, mindezt pedig tüzes, paprikás olajjal öntik nyakon.
A fokhagyma kifejezetten jó társa a joghurtnak, ez eddig talán csak különböző salátaöntetekben tűnhetett fel nekünk. Most azonban itt az ideje, hogy nagyobb teret adjunk ennek a két alapanyagnak az érvényesülésre.
Ha tartunk esetleg a buggyantott tojástól, semmiképp ne hagyjuk ki ezt a remek reggelit. Inkább olvassunk utána a nem is annyira trükkös módszernek, például ebben a cikkben. Seperc alatt elleshető tudomány.
A fűszeres öntet hagyományosan aleppói paprikapehelyből és vajból készül. A különleges fűszer hiányában használjunk chilipelyhet, vagy ha nem akarjuk csípősre az ételt, egyszerű fűszerpaprikával is dolgozhatunk. Vaj helyett pedig az olívaolaj is ugyanolyan jól működik. Egyedül arra figyeljünk, nehogy megégessük a paprikát, mert könnyen odakap.
Az összeállított tálakat tovább ízesíthetjük zöldfűszerekkel: mentával, kaporral. A legjobb az egészben, hogy evőeszköz sem kell hozzá, egyszerűen egy szelet kenyérrel vagy tortillával kitunkolhatjuk az egészet tojásostul, joghurtostul.
Készítsünk török tojást!
Először készítsük el a fokhagymás-joghurtos szószt. Keverjük össze a szobahőmérsékletű görög joghurtot, a zúzott fokhagymát és egy csipet sót. Osszuk el két kis tálba, és tegyük félre.
Készítsünk buggyantott tojásokat! Minden tojást engedjünk óvatosan forrásban lévő vízbe. Körülbelül 2-3 perc alatt készre főnek.
Jöhet a paprikás szósz! Egy kis serpenyőben, közepes lángon óvatosan melegítsünk fel bő 3 evőkanál extraszűz olívaolajat 2 teáskanál chili- vagy paprikapehellyel. Akkor adjuk hozzá a fűszert, amikor a vaj/olívaolaj elkezd finoman bugyborékolni. Addig keverjük, amíg jól össze nem áll.
Végül állítsuk össze a tálakat! Helyezzük a joghurtos alapra a tojást, majd öntsük-csepegtessük rá a szószt. Szórjuk meg ízlés szerint friss kaporral és mentával. Rusztikus kenyérrel vagy lepénykenyérrel tálaljuk.
A pontos hozzávalókért kattints a Nosalty oldalára!
Ezt is készítsd el!