Tényleg lehet hagymát szeletelni sírás nélkül? Bizonyára te is feltetted már párszor ezt a kérdést, mi pedig megválaszoljuk: természetesen igen, és most azt is eláruljuk, milyen apró részletekre figyelj, hogy biztosan működjenek a praktikák.
A hagyma az egyik leggyakrabban használt konyhai alapanyag, ami nem csak a magyaros ételekhez elengedhetetlen. Ám azon a kellemetlenségen, hogy az aprítása közben gyakran eleredhet a könnyed, nehéz túllépni. Mindez egy benne lévő enzimnek, az allináznak köszönhető, tudni kell azonban, hogy minél régebbi egy hagyma, annál valószínűbb, hogy sírva fakadsz szeletelés közben, vagyis a zsengébb újhagyma valamivel kíméletesebb.
Mivel kell hagymát vágni?
Minden bizonnyal tökéletesen tetted a dolgod eddig is: vágódeszkán, éles késsel. Ez utóbbi az, ami sokak figyelmét elkerüli, pedig igen sokat nyom a latban, hogy milyen késsel próbálod feldarabolni a hagymát: fűrészfogú, kenyérvágó késsel semmiképp nem jó ötlet próbálkozni, ahogy életlen késekkel sem. Sokkal kisebb az esély a könnyezésre akkor, ha sima pengéjű és éles késsel veszed kezelésbe a hagymát.
Ha ezekre figyelsz, nem szárad ki sütés közben a csirkemell
Szeretjük a csirkemellet, mert könnyen és gyorsan elkészíthető, ráadásul kalóriában sem bővelkedik. Elvileg tehát nehéz megunni, ha viszont sikerül rendre úgy sütni, hogy kiszáradjon és rágós legyen, nem csoda, ha alábbhagy a lelkesedésünk.Trükkök a könnymentes hagymavágáshoz
- Lehet, hogy te is hallottad már azt a tanácsot, hogy vízbe mártva kell felszelni a hagymát, ha azt akarod, hogy ne mosódjon el a sminked a sírástól, ez azonban nem túl komfortos megoldás, hiszen nehéz és kényelmetlen így hagymát kockázni.
- Úgy viszont segítségül hívhatod a vizet, hogy darabolás előtt alaposan megmosod vagy akár hideg vízbe is áztatod a hagymát, majd leöblíted a kést, amit aztán a szeletelés közben is érdemes többször benedvesíteni.
- Sokan a fagyasztásra esküsznek: elég, ha az aprítás előtt 20 percre a fagyasztóba teszed a hagymát, így a benne lévő „bűnös enzim” valamelyest veszít az erejéből, így könnyebben megúszhatod a hagymavágást.
- Megkímélheted magad az egerek itatásától, ha a vágódeszka közelében vizet forralsz: a felszálló gőz és a párás levegő csökkenti a hagymában lévő, sírást kiváltó enzim töménységét.
- Teljesen logikus, hogy aki szemüveges, valamelyest védettebb, hiszen nehezebben juthat a szembe az irritáló anyag. Ha nem vagy szemüveges, legalább a hagymavágás idejére viselj egyet, meglátod, sokat lendít a helyzeten!
- Segíthet az is, ha hagymavágás közben nem az orrodon, hanem a szádon keresztül veszel levegőt, de megmenthet a sírástól az is, ha rágózol aprítás közben.
Fotó: Getty Images