Ha ezekre figyelsz, nem szárad ki sütés közben a csirkemell

2022. január 23.
Szeretjük a csirkemellet, mert könnyen és gyorsan elkészíthető, ráadásul kalóriában sem bővelkedik. Elvileg tehát nehéz megunni, ha viszont sikerül rendre úgy sütni, hogy kiszáradjon és rágós legyen, nem csoda, ha alábbhagy a lelkesedésünk.

Nem véletlen, hogy a csirkemell olyan gyakran kerül a kosarunkba a bevásárlás során. Szeretjük, csak tudni kell vele megfelelően bánni. Megeshet ugyanis, hogy a sütéstől kiszárad, kemény, rágós és – mit szépítsük – élvezhetetlen lesz. Szerencsére elég néhány apróságra odafigyelni, és máris elkerülhető ez a konyhai malőr.

Így csináld, hogy ne száradjon ki sütés közben a csirkemell

Ne mondj nemet a csirkebőrre!

Nagy előnye, hogy alacsony a zsírtartalma, emiatt viszont tényleg könnyen kiszárad. Ha találsz a boltban bőrös csirkemellet, csapj le rá, ugyanis ez a pluszréteg megvédi attól, hogy sütés közben kiszáradjon, vagy legalábbis csökkenti az esélyét annak, hogy túlzottan kemény legyen, amikor a tányérra kerül. Nem muszáj megenni a csirkebőrt, sütés előtt azonban vétek megszabadítani tőle a húst.

Ha filézett csirkét veszel, mindenképp figyelj arra, hogy ne legyenek papírvékonyak a szeletek. Ha mégis ilyennel dolgozol, érdemes legalább lisztbe forgatni, mielőtt megsütöd, de liszttel elkevert tojásba vagy sörtésztába is merítheted előtte. Így, bár ugrik a diétás jelző, a védőrétegnek köszönhetően nem illan el belőle olyan könnyen a nedvesség.

Pont a pác húz ki a pácból!

Sokat lendít a helyzeten, ha bepácolod a csirkét sütés előtt. Ez szuper megoldás akkor, ha szeretnéd megkímélni magad a panírozástól (bár ennek is van egészséges, alakbarát verziója!), vagy az étrendedbe nem fér bele, hogy lisztbe (és prézlibe) forgatott hússzeleteket egyél. Elég 3-4 órán át állni hagyni, és máris sokkal magabiztosan vághatsz neki a sütésnek. Ha ebédre tervezel csirkemellet, reggel dobd bele a pácba, ha pedig vacsorára, akkor időzítsd ebéd utánra ezt a pár perces műveletet, a többi megy majd magától.

Mutatunk egy nagyon izgalmas pácötletet: keverd össze egy tálban 1 narancs kifacsart levét és a reszelt héját, 2 kiskanál mézet, ugyanennyi szójaszószt és egy pár centis gyömbérdarabot lereszelve. Jöhet hozzá még 1 gerezd áttört fokhagyma, só és bors. Ezt öntsd rá a csirkemellszeletekre, ügyelve, hogy mindenhova jusson belőle. Fedd le, és hagyd pácolódni! Ezeknek a recepteknek köszönhetően azon sem kell törnöd a fejed, hogy mi legyen a köret a sült csirkemell kísérőjeként.

Így csináld, hogy ne száradjon ki sütés közben a csirkemell

Ezt csináld, ha mégis kiszáradt

Egyáltalán nem nehéz túlsütni, azaz kiszárítani a csirkemellet sütés közben, a jó hír azonban az, hogy még ilyenkor sincs veszve minden. Hogy orvosold a problémát, csak egy kis nedvességre van szükség, amit pótolhatsz például curryvel vagy áttört fokhagymával elkevert joghurttal, főzőtejszínnel vagy egy kis majonézzel – ha ezekkel összeforgatod a kiszáradt csirkét, máris megoldottad a menthetetlennek tűnő helyzetet, és egy kis zöldséggel feldobva máris kész a csirkesaláta.

Egyetlen dolgot tarts mindig fejben: ne melegítsd fel a kiszáradt csirkemellet, mert a hő hatására még több nedvesség illan el belőle, ami még tovább ront a helyzeten.

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?