Ha ezekre figyelsz, nem szárad ki sütés közben a csirkemell

2022. január 23. |

Szeretjük a csirkemellet, mert könnyen és gyorsan elkészíthető, ráadásul kalóriában sem bővelkedik. Elvileg tehát nehéz megunni, ha viszont sikerül rendre úgy sütni, hogy kiszáradjon és rágós legyen, nem csoda, ha alábbhagy a lelkesedésünk.

Nem véletlen, hogy a csirkemell olyan gyakran kerül a kosarunkba a bevásárlás során. Szeretjük, csak tudni kell vele megfelelően bánni. Megeshet ugyanis, hogy a sütéstől kiszárad, kemény, rágós és – mit szépítsük – élvezhetetlen lesz. Szerencsére elég néhány apróságra odafigyelni, és máris elkerülhető ez a konyhai malőr.

Így csináld, hogy ne száradjon ki sütés közben a csirkemell

Ne mondj nemet a csirkebőrre!

Nagy előnye, hogy alacsony a zsírtartalma, emiatt viszont tényleg könnyen kiszárad. Ha találsz a boltban bőrös csirkemellet, csapj le rá, ugyanis ez a pluszréteg megvédi attól, hogy sütés közben kiszáradjon, vagy legalábbis csökkenti az esélyét annak, hogy túlzottan kemény legyen, amikor a tányérra kerül. Nem muszáj megenni a csirkebőrt, sütés előtt azonban vétek megszabadítani tőle a húst.

Ha filézett csirkét veszel, mindenképp figyelj arra, hogy ne legyenek papírvékonyak a szeletek. Ha mégis ilyennel dolgozol, érdemes legalább lisztbe forgatni, mielőtt megsütöd, de liszttel elkevert tojásba vagy sörtésztába is merítheted előtte. Így, bár ugrik a diétás jelző, a védőrétegnek köszönhetően nem illan el belőle olyan könnyen a nedvesség.

Omlós sült csirke különleges bundában

Omlós sült csirke különleges bundában

Aki nem szeret panírozni, annak megváltás lesz Hering András, a Nosalty főszerkesztőjének legújabb recepjte. Olyan omlós ez a sült csirke különleges bundában, hogy kár kihagyni.

Pont a pác húz ki a pácból!

Sokat lendít a helyzeten, ha bepácolod a csirkét sütés előtt. Ez szuper megoldás akkor, ha szeretnéd megkímélni magad a panírozástól (bár ennek is van egészséges, alakbarát verziója!), vagy az étrendedbe nem fér bele, hogy lisztbe (és prézlibe) forgatott hússzeleteket egyél. Elég 3-4 órán át állni hagyni, és máris sokkal magabiztosan vághatsz neki a sütésnek. Ha ebédre tervezel csirkemellet, reggel dobd bele a pácba, ha pedig vacsorára, akkor időzítsd ebéd utánra ezt a pár perces műveletet, a többi megy majd magától.

Mutatunk egy nagyon izgalmas pácötletet: keverd össze egy tálban 1 narancs kifacsart levét és a reszelt héját, 2 kiskanál mézet, ugyanennyi szójaszószt és egy pár centis gyömbérdarabot lereszelve. Jöhet hozzá még 1 gerezd áttört fokhagyma, só és bors. Ezt öntsd rá a csirkemellszeletekre, ügyelve, hogy mindenhova jusson belőle. Fedd le, és hagyd pácolódni! Ezeknek a recepteknek köszönhetően azon sem kell törnöd a fejed, hogy mi legyen a köret a sült csirkemell kísérőjeként.

Így csináld, hogy ne száradjon ki sütés közben a csirkemell

Ezt csináld, ha mégis kiszáradt

Egyáltalán nem nehéz túlsütni, azaz kiszárítani a csirkemellet sütés közben, a jó hír azonban az, hogy még ilyenkor sincs veszve minden. Hogy orvosold a problémát, csak egy kis nedvességre van szükség, amit pótolhatsz például curryvel vagy áttört fokhagymával elkevert joghurttal, főzőtejszínnel vagy egy kis majonézzel – ha ezekkel összeforgatod a kiszáradt csirkét, máris megoldottad a menthetetlennek tűnő helyzetet, és egy kis zöldséggel feldobva máris kész a csirkesaláta.

Egyetlen dolgot tarts mindig fejben: ne melegítsd fel a kiszáradt csirkemellet, mert a hő hatására még több nedvesség illan el belőle, ami még tovább ront a helyzeten.

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?

Diós kecskesajttal töltött csirke szőlővel sütve

Diós kecskesajttal töltött csirke szőlővel sütve

Sokan félnek nekiállni egy egész csirke elkészítésének, pedig egyáltalán nem olyan bonyolult, ráadásul sokkal izgalmasabb fogás készülhet. Most egy igazi őszi lakomát mutatunk, amiben több szezonális kedvenc – például a pirított dió vagy az édes szőlő – is helyet kap!

Szólj hozzá te is!

Még több Gasztró

A világ legszaftosabb mézes csirkecombja csirke

A világ legszaftosabb mézes csirkecombja