6 konyhai trükk, hogy megmentsd a túlsózott ételt

2022. február 12.
Ha egy étel sótlanra sikerül, azt játszi könnyedséggel helyrehozhatjuk, hiszen elég egy kis sóval meghinteni. De mi a helyzet akkor, ha a kelleténél jobban megsózzuk a készülő fogást? Ezekkel a trükkökkel van visszaút!

Sót még az édes süteményekbe is érdemes tenni, mert kiemeli a hozzávalók zamatát, ez azonban kizárólag akkor működik, ha nem szalad meg a kezünk sózáskor. Igen kétségbeejtő, ha egy fogást sikerül túlsózni, nem kell azonban a legrosszabbra, vagyis a remekművünk kidobására gondolni, néhány rafinált konyhatrükkel ugyanis helyre lehet hozni a hibát!

Ételt sózó nő a konyhában

Egyáltalán nem mindegy persze, hogy milyen ételbe kerül több só a szükségesnél, ezt mindig szem előtt kell tartani, mielőtt kiválasztjuk, melyiket fogjuk bevetni az alábbiak közül, hogy elhárítsuk a vészhelyzetet. Míg a húslevesbe nyugodt szívvel karikázhatunk néhány szem krumplit vagy önthetünk hozzá még egy kis vizet, addig a főzőtejszínes praktikát ebben az esetben nyugodtan elfelejthetjük.

1) Cukor

Úgy is tekinthetünk rá, mint a só ellenpólusa, ami túlsózás esetén kifejezetten jól jöhet: tegyünk egy evőkanálra egy kockacukrot és pár másodpercre tegyük az intenzív sós ízt kapott ételbe. Nem kell, hogy elmerüljön és felolvadjon benne, elegendő, ha néhány másodperc erejéig marad csak az ételben a kanálon csücsülve.

2) Burgonya

Levesek, mártások, szószok, egytálételek esetén jó szolgálatot tehet egy szem krumpli, ha azonnali segítségre van szükségünk. Fontos, hogy nyers legyen, hogy meghámozzuk, és hogy vékonyabb karikákra szeljük. Így kell beletenni a túlsózott ételbe, és várni, hogy tegye a dolgát: ha látjuk, hogy kezd üvegesedni, az azt jelenti, hogy magába szívott a sótöbbletből, ami akár magas vérnyomás kialakulásához is vezethet!

3) Kenyér

Ha nincs kéznél burgonya, amit felszeletelhetünk és csatasorba állíthatunk, kihúzhat a pácból, ha egy szelet kenyeret teszünk a tányérba vagy a készülő fogás edényébe, és hagyjuk pár másodpercig, hogy beigya a sótöbbletet. Még hatásosabb, ha a kenyér kissé szikkadt, így ugyanis jobban magába szívja a felesleges sót.

4) Citromlé és almakarika

Ez a hatásos ellenszer nem alkalmazható minden esetben, de húsok és halfélék készítésekor a megmentőnk lehet. Citromléből egy evőkanálnyit kell az ételhez keverni, majd hozzátenni 1-2 szelet almát (legjobb a zöldalma). Ezek a gyümölcsök hasonlóképp viselkednek, mint a burgonya, és a végére még különlegesebbé tehetik a készülő ételt!

Tengeri só kanálban

5) Víz

Ha zöldséget vagy levest főzünk, és netán kissé elsózzuk, megoldható a gond úgy, hogy némi pluszvizet öntünk hozzá, hogy kissé felhíguljon. Jó módszer az is, ha a túlsózott ételt – már ha lehetővé teszi – egy szűrőbe öntjük, és megszabadítjuk a túlzottan sós víztől – vagy legalábbis egy részétől.

6) Főzőtejszín

Bizonyos ételeknek kifejezetten jót tesz, ha főzőtejszínnel gazdagítjuk. Klasszabb lesz tőle az állaguk – és nem mellesleg túlsózás esetén tökéletesen helyrehozható az ízek harmóniája. Mindehhez elég 2 evőkanál főzőtejszínt az ételhez adni, és máris fellélegezhetünk!

Forrás: Via, Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?