3 villámgyors recept leveles tésztából

2022. január 16.
Nagyjából a végtelenre saccolható azoknak a recepteknek a száma, amik leveles tésztával valósíthatók meg. Édes és sós fogások hada készíthető el ebből a rendkívül sokoldalú hozzávalóból, mi is ilyen villámgyorsan kivitelezhető ötleteket hozunk!

Reggelire, ebédre és vacsorára is alkothatsz valami finomságot leveles tésztából, és akkor sem kell kétségbe esned, ha előételt, főételt és desszertet is készítened kell, ugyanis mindegyikhez akadnak szuper receptek. Nem mellesleg ezek a fogások egészen gyorsan összedobhatók és a végeredmény látványos, szóval kis befektetéssel szakíthatsz nagyot!

Villámfogások leveles tésztából

Leveles tésztát készíteni otthon sem lehetetlenség, de tagadhatatlanul nagy munkával jár és elég könnyű hibázni is, így bátorság- és időhiány esetén a legjobb a bolti verziót választani. Ma már ebből is találhatsz fagyasztott vagy használatra kész tésztát, csak rajtad múlik, melyik mellett döntesz.

Sós csavart leveles tésztából

Hozzávalók:

  • 1 csomag leveles tészta
  • 1 tojás
  • 1 evőkanál tej
  • 1 csipet só
  • Szezámmag, mák, lenmag, reszelt sajt stb. a tetejére

Így készül:

  1. Kiterítjük a leveles tésztát, a sütőt pedig előmelegítjük 200 fokra.
  2. Egy villával lazán felverjük a tojást, hozzáadjuk a tejet, megsózzuk, és jól elkeverjük benne.
  3. Konyhai ecsettel megkenjük a tésztát, azután kedvünk szerint megszórjuk a negyedét szezámmaggal, egy ugyanekkora részt mákkal, egy másik negyedet lenmaggal és a fennmaradó területet reszelt sajttal. (Ezt kedvünk szerint variálhatjuk, akár egy feltéttel is készülhet az összes!)
  4. Pizzavágóval felcsíkozzuk, és mielőtt sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatnánk, óvatosan megcsavarjuk.
  5. 8-10 perc alatt szép pirosra sül.

Villámfogások leveles tésztából

Padlizsános-sajtos sós torta

Hozzávalók:

  • 1 csomag leveles tészta
  • 400 g padlizsán
  • 1 fej vöröshagyma
  • Kevés olaj
  • 300 g darált hús
  • 1 tubus sűrített paradicsom
  • 350 g füstölt sajt
  • Só és bors ízlés szerint

Így készül:

  1. Felaprítjuk a hagymát, kevés olajon megfuttatjuk, majd hozzáadjuk a darált húst, és 7-8 percig pároljuk. Hozzáadunk a sűrített paradicsomból annyit, hogy szép színt kapjon, de ne legyen túl híg, mert úgy feláztatja a tésztát! Sózzuk, borsozzuk, és félrehúzzuk a tűzről.
  2. Közben megmossuk a padlizsánt, és vékony karikákra vágjuk, ha nem szeretjük a héját, meg is hámozhatjuk. Lereszeljük a sajtot és a leveles tésztát kibontjuk.
  3. Egy kivajazott tűzálló tálba simítjuk a tésztát, tetőcseréphez hasonlóan elrendezgetjük rajta a padlizsán felét, megszórjuk sajttal, azután ráborítjuk a darált húsos szószt. Erre ismét padlizsánt rétegezünk, és megszórjuk a maradék sajttal.
  4. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és 30-40 perc alatt készre sütjük.

Ha pedig inkább csirkével próbálnád ki, ez a recept lesz a nyerő!

Villámfogások leveles tésztából

Almatorta leveles tésztából

Hozzávalók:

  • 2 csomag leveles tészta
  • 4-5 alma
  • 6 dkg barna cukor
  • 1 kis üveg baracklekvár (más lekvárral is kiváltható)
  • 1/2 citrom leve
  • Fahéj ízlés szerint
  • 1 tojás
  • Mandulaforgács a tetejére

Így készül:

  1. Egy torta- vagy piteformába simítjuk az egyik leveles tésztát, és villával megszurkáljuk.
  2. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, az almákat meghámozzuk, és vékony szeletekre vágjuk. Megszórjuk cukorral, fahéjjal, és meglocsoljuk citromlével.
  3. Megkenjük lekvárral a leveles tésztát, ráfektetjük az almaszeleteket, és befedjük a másik leveles tésztával, oldalt pedig összezárjuk az alsó és felső réteget.
  4. Lazán felverjük a tojást, megkenjük vele a torta tetejét, és megszórjuk mandulaforgáccsal.
  5. Betoljuk a forró sütőbe, és kb. 30 perc alatt készre sütjük, de mindenképp szemmel tartjuk, nehogy túlpiruljon!

De ha inkább magad gyúrnád a tésztát, ezt az amerikai almás pitét süsd meg!

Villámfogások leveles tésztából

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?