Gluténmentes sajttorta – ezúttal ricottából

2022. március 17.
A sajttorta már nálunk is népszerű édesség, de talán kevesen tudják, hogy otthon is pofonegyszerűen elkészíthető. Mi most egy gluténmentes, igazán könnyed verziót mutatunk.

A klasszikus sajttorta többnyire édes, vajas, kekszes alapra kerül, az alábbi recept azonban inkább a baszk verzióhoz, vagy akár a magyar túrótortákhoz áll közelebb. Ha ilyen módon készítjük, akkor egy sokkal könnyedebb, ruganyos édességet kapunk, ami ráadásul a viszonylag hosszú sütési idő alatt enyhén karamellizálódik, így még karakteresebb és izgalmasabb lesz a végeredmény. A ricotta nagyon jó alap hozzá, és a beszerzése sem jelent ma már gondot, szóval tényleg érdemes kipróbálni ezt a receptet!

glutenmentes-sajttorta-ricotta-recept

Hozzávalók:

  • 150 gramm sózatlan vaj
  • 2 ek. étkezési keményítő
  • 8 tojás
  • 400 gramm barna nádcukor
  • 1 kg ricotta
  • egy fél citrom leve
  • 1 és fél tk. sütőpor

Elkészítés:

  1. A sütőt melegítsd elő 170 fokra, és vajazz ki egy kisebb tortaformát.
  2. Egy nagyobb tálban keverd össze a tojások sárgáit a cukorral, majd add hozzá a ricottát is, és jó alaposan keverd össze (ideálisan robotgéppel, hogy tényleg sima legyen a tészta).
  3. Adjuk a keverékhez az olvasztott vajat, az étkezési keményítőt, a sütőport és a citromlevet, forgassuk össze az egészet.
  4. Egy másik tálban verjük fel a tojásfehérjét kemény habbá, majd óvatosan forgassuk a ricottás keverékhez.
  5. A tésztát öntsük a formába, és süssük egy órán keresztül. Kapcsoljuk le a sütőt, és hagyjuk a sajttortát további 30 percig állni a sütőben. Még melegen, remegősen fogyasszuk!

Forrás: PureWow Fotó: Getty Images

Olvass tovább!