A klasszikus sajttorta többnyire édes, vajas, kekszes alapra kerül, az alábbi recept azonban inkább a baszk verzióhoz, vagy akár a magyar túrótortákhoz áll közelebb. Ha ilyen módon készítjük, akkor egy sokkal könnyedebb, ruganyos édességet kapunk, ami ráadásul a viszonylag hosszú sütési idő alatt enyhén karamellizálódik, így még karakteresebb és izgalmasabb lesz a végeredmény. A ricotta nagyon jó alap hozzá, és a beszerzése sem jelent ma már gondot, szóval tényleg érdemes kipróbálni ezt a receptet!
Hozzávalók:
- 150 gramm sózatlan vaj
- 2 ek. étkezési keményítő
- 8 tojás
- 400 gramm barna nádcukor
- 1 kg ricotta
- egy fél citrom leve
- 1 és fél tk. sütőpor
Elkészítés:
- A sütőt melegítsd elő 170 fokra, és vajazz ki egy kisebb tortaformát.
- Egy nagyobb tálban keverd össze a tojások sárgáit a cukorral, majd add hozzá a ricottát is, és jó alaposan keverd össze (ideálisan robotgéppel, hogy tényleg sima legyen a tészta).
- Adjuk a keverékhez az olvasztott vajat, az étkezési keményítőt, a sütőport és a citromlevet, forgassuk össze az egészet.
- Egy másik tálban verjük fel a tojásfehérjét kemény habbá, majd óvatosan forgassuk a ricottás keverékhez.
- A tésztát öntsük a formába, és süssük egy órán keresztül. Kapcsoljuk le a sütőt, és hagyjuk a sajttortát további 30 percig állni a sütőben. Még melegen, remegősen fogyasszuk!
Forrás: PureWow Fotó: Getty Images