3 nagyon csokis süti (nem csak) húsvétra

2022. április 02.
Ha még nem találtad ki, hogy milyen süti kerüljön az asztalra húsvétkor, ezek között rálelhetsz arra, amit keresel! Főleg akkor, ha te is nagy csokiimádó vagy!

Húsvétkor csokinyuszit vagy -tojást enni teljesen helyénvaló, nincs azonban semmi kivetnivaló abban sem, ha egy nagyon csokis süteményben végzik és úgy kerülnek az ünnepi asztalra. Ez a három recept szuper kiindulási alap lehet, sőt a húsvét utáni „csokieltakarításhoz” is jól jöhetnek!

Húsvéti csokinyuszi

Mandulalisztes brownie

Hozzávalók:

  • 25 dkg csokoládé (a legideálisabb, ha jó minőségű étcsokoládét használunk)
  • 4 tojás
  • 10 dkg cukor
  • 12 dkg vaj
  • 10 dkg mandulaliszt (vagy nagyon finomra őrölt mandula)
  • 1 csipet só

Így készül:

  1. A csokoládét kisebb darabokra törjük, és a vajjal együtt felolvasztjuk vízgőz felett.
  2. Félretesszük, hogy egy kicsit hűljön, közben pedig habosra keverjük a tojásokat és a cukrot.
  3. Több részletben hozzáadjuk a mandulalisztet a kihabosított tojáshoz, majd gyors mozdulatokkal belekeverjük az olvasztott csokoládét.
  4. Sütőpapírral bélelt formába öntjük, és 160 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük. A brownie, amit bögrésen is elkészíthetsz, akkor a legfinomabb, ha a belseje egy kicsit lágyabb marad!

Mandulalisztes brownie

Csokoládémousse torta

Hozzávalók a kakaós piskótához:

  • 2 tojás
  • 6 dkg cukor
  • 4 dkg liszt
  • 2 dkg cukrozatlan kakaópor
  • 1 kiskanál sütőpor
  • 1 csipet só

Hozzávalók a csokihabhoz:

  • 3 + 2,25 dl hideg habtejszín
  • 33 dkg jó minőségű étcsokoládé

Így készül:

  1. Szétválasztjuk a tojásokat, a sárgáját fehéredésig keverjük a cukorral, a fehérjét pedig kemény habbá verjük egy csipet sóval.
  2. Kézi habverővel elkeverjük a lisztet, a kakaót és a sütőport a tojássárgájában, majd óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérjét. 
  3. Kivajazunk egy 20 cm átmérőjű tortaformát, beleöntjük a csokis tésztát, és 180 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt készre sütjük. Tűpróbát végzünk a biztonság kedvéért, nehogy nyers maradjon a közepe.
  4. Ha elkészült, félretesszük hűlni, és hozzálátunk a csokihabhoz.
  5. 3 dl tejszínt felmelegítünk egy kis edényben (nem kell felforralni, elég megvárni, hogy gyöngyözzön!), majd az apró darabokra tört csokoládéra öntjük. Lefedjük, és állni hagyjuk 5 percig, hogy felolvadjon.
  6. Míg hagyjuk hűlni, habbá verünk 2,25 dl hideg tejszínt. Mikor a csokis keverék teljesen(!) kihűlt, több részletben beleforgatjuk a habbá vert tejszínt. Ha elkészült a csokimousse, a kihűlt piskótára simítjuk, és legalább 6 órára (de inkább egy éjszakára) lefedve hűtőbe tesszük.
  7. Szeletelés előtt 15 perccel kivesszük a hűtőből, megszórjuk kakaóporral, és ha szeretjük, friss gyümölccsel díszítjük.

Csokoládé mousse torta

Csokis tiramisu

Hozzávalók:

  • 4 egész tojás
  • 1 csipet só
  • 5 dkg cukor
  • 50 dkg mascarpone
  • 3 dl frissen főzött kávé (ha gyerekek is esznek belőle, akkor koffeinmentes!)
  • 1 csomag babapiskóta
  • 10-15 dkg étcsokoládé

Így készül:

  1. Szétválasztjuk a tojásokat, a fehérjét egy pici sóval kemény habbá verjük, a sárgáját pedig fehéredésig keverjük a cukorral a robotgép magas fokozatán.
  2. Ezután összedolgozzuk a tojássárgáját a mascarponéval, és több részletben beleforgatjuk a tojáshabot is.
  3. Egy tál aljában eloszlatunk egy keveset a krémből, csokoládét reszelünk rá, majd szép sorban elhelyezzük rajta a kávéba mártott babapiskótát.
  4. Jöhet rá a krém fele, erre reszelt csoki, majd egy újabb réteg kávés piskóta.
  5. Erre kerül azután a megmaradt krém, a tetejére pedig csokoládét reszelünk.

Csokis tiramisu

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?