Csokis-diós házi granola egyszerűen

2021. december 02.
A bolti granolák helyett érdemes inkább házi verzióval próbálkozni, hiszen így garantáltan egészséges reggelit készíthetünk, ráadásul mi dönthetjük el, hogy mi kerüljön bele. Bernáth Melinda, a Smarta bloggere most egy diós-csokis változatott hozott nektek!

Általában havonta egyszer-kétszer sütök egy tepsi granolát, amivel kb. 3-4 reggelre meg is van, hogy mit együnk. Gyorsan és könnyen össze lehet dobni, az ízlésünknek és a szezonalitásnak megfelelően pedig lehet variálni, és sokkal egészségesebb ropogtatnivaló reggelire, mint a bolti gabonapelyhek, amelyek sokszor tele vannak cukorral és mindenféle adalékanyaggal. Múlt héten vettem friss, házi diót, így adta magát, hogy az lesz az egyik alap, a hűvösebb idő miatt pedig most a csokit társítottam hozzá.

A csokis-diós granola receptje

csokis-granola

Ez a verzió azoknak lesz a kedvence, akik szeretik az étcsokit, mert a cukrozatlan kakaóporhoz csak egy kevés juharszirupot adtam, hogy a cukorfogyasztásunkat kordában tartsuk. A dió jótékony hatásairól pedig már korábban írtam, ezért is szeretem minél többször az asztalra tenni. A csokihoz jól passzolnak a bogyós gyümölcsök, mivel a fagyasztómban elég sok a málna, ezért reggel mi még azt teszünk hozzá. De ha nem rajongasz a fagyasztott gyümölcsökért, akkor próbáld ki hozzá például az aszalt szilvát, ami jól kiegészíti a csokis-diós ízvilágot.

Aszalt gyümölcsök közül a csokihoz a meggy is nagyon jól passzol – feltéve, ha szereted a kicsit fanyarabb ízvilágot. Erre is mutattam már receptet a YouTube-csatornámon, ahol csokis-meggyes granolaszelet készítettem.

Granola hozzávalók:

  • 250 g nagy szemű zabpehely
  • 100 g aprított dió
  • 10 g cukrozatlan kakaópor
  • 60 g mogyoróvaj
  • 60 g kókuszzsír
  • 50 g juharszirup
  • 1 csipet só

Granola elkészítése:

granola-keszites

  1. A zabpelyhet a dióval, a kakaóporral és a sóval összekeverjük.
  2. A mogyoróvajat a kókuszzsírral és a juharsziruppal egy edényben összemelegítjük. Nem kell, hogy forrjon, csak legyen homogén, el lehessen keverni.
  3. A nedves hozzávalókat ráöntjük a szárazra, alaposan elkeverjük, hogy mindenhol jól bevonja.
  4. A legnagyobb tepsinkbe, sütőpapírra rátesszük, jól elegyengetjük, egy kicsit lenyomkodjuk – ezekből lesznek az összesült nagyobb darabok –, és 175 fokon kb. 15-20 perc alatt megsütjük.
  5. Tipp: sütés közben érdemes kétszer átkeverni, hogy mindenhol egyenletesen süljön, és ne égjen meg a széle.
  6. Reggel friss gyümölccsel, tejjel vagy natúr joghurttal tálaljuk.

Ha kíváncsi vagy, hogy gyakorlatban hogyan készül a granola, akkor nézd meg a mogyorós granola receptjét is:

Szerző: Bernáth Melinda (Smarta)

Még több szuper receptért kattints

a Smarta.hu-ra!

Olvass tovább!