A tökéletesen felvert tejszínhab titka

2021. december 25.
Szeretnél te is frissen készített, könnyű tejszínhabot kanalazni a kávé, a forró csoki vagy valamelyik mennyei süti mellé? Eláruljuk, mire figyelj, és pár perc leforgása alatt valóra is válhat a kívánságod!

Első hallásra úgy tűnhet, a világ legegyszerűbb receptjét készülünk épp megosztani, hiszen a tökéletes tejszínhabhoz nem nagyon lesz szükség másra, csak habtejszínre, esetleg egy kis cukorra és egy habverőre. Ráadásul az elkészítése is nagyon rövid időt vesz igénybe, így nem történhet sok bonyodalom – elvileg. A gyakorlatban viszont akad jó pár dolog, amire érdemes odafigyelni, hogy tényleg szuper legyen az otthon készült tejszínhab!

Így verd fel a tejszínt, hogy tökéletes tejszínhabot kapj

Ha tejszínhabra vágysz, kétségtelenül az a legegyszerűbb, ha kiveszed a hűtőből a készen kapható,  tejszínhabos flakont, és abból nyomsz magadnak, vagy kipróbálod ezt a felettébb érdekes, habverő nélküli tejszínhabkészítő technikát. Ám az otthon felvert tejszínhab maximálisan kárpótol a belefektetett energiáért, ezért megéri a fáradozást! Nem mellesleg cukormentesen is készülhet – a bolti változatokhoz általában sok cukrot adnak –, és nem kerül bele tartósítószer, sőt habfixálóra sincs feltétlenül szükség hozzá!

Az arany középutat a habszifonban készített tejszínhab jelenti, hiszen azt nem készen veszed, hanem magad készíted, de a munka oroszlánrészét a habpatron végzi el, nem neked kell a habverővel vacakolnod. Tartósítószer és habfixáló ebbe sem kell, ami mindenképpen örömteli hír. Mi azonban továbbra is arra biztatunk, hogy szedd össze a bátorságodat, és készíts saját kézzel tejszínhabot!

Az előkészületek

Amire még azelőtt oda kell figyelned, hogy munkához látnál, az a habtejszín – főzőtejszínnel nem fog működni a recept! –, ugyanis minél zsírosabbat kapsz belőle, annál krémesebb lesz a remekműved. Lényeges az is, hogy a tejszín minél frissebb legyen: a lejárati időhöz közeledő habtejszínből nem biztos, hogy jól fog sikerülni! Ha netán édesítenéd is a habot – például azért, mert kávéhoz adnád –, jobb, ha porcukrot használsz, és nem adod azonnal a tejszínhez, hanem csak akkor szitálod bele, amikor már kezdi elérni a vágyott állagot.

A habtejszínnek a zsírtartalma mellett a hőmérséklete is nagyon fontos, minél hidegebb, annál jobban lehet vele dolgozni, ezért mélyhűtőbe tenni sem túlzás a habtejszínt, csak arra ügyelj, hogy ne felejtsd ott! Az igazán tökéletes végeredményhez segít hozzá, ha nemcsak a tejszínt, hanem a tálat és a robotgép habverőjét is a fagyasztóba teszed 15-20 percre, és csak közvetlenül azelőtt veszed ki onnan, hogy belefognál a habverésbe.

Így verd fel a tejszínt, hogy tökéletes tejszínhabot kapj

A habverés

A tejszínt mindig alacsony fokon kezdd el felverni, egyrészt azért, mert így éri majd el a tökéletes állagot, másrészt azért, mert rettentően fröcsköl néha még így is, hát még ha azonnal gyorsabb fokozatra kapcsolsz! Szóval lassan fogj neki, és csak akkor változtass a tempón, ha már elkezd szépen sűrűsödni-habosodni a tejszín. Ilyenkor kell hozzáadni – legjobb átszitálva! – a porcukrot, illetve ha tennél bele, akkor a habfixálót is.

Amikor úgy látod, hogy elérte azt a keménységet, amit szeretnél, kapcsold is ki a robotgépet, ha ugyanis túlvered a tejszínt, a benne lévő zsír könnyen kicsapódik, és a végeredmény olyan lesz, mintha vajat köpültél volna. Innen már nem lehet visszafordítani a konyhai katasztrófát, úgyhogy ne kezeld nagylelkűen a habverésre szánt időt!

Az elkészült tejszínhabot teheted tortakrémekbe, tojásmentes tiramisuba, de bármelyik sütit feldobhatod vele, ahogy a kávét vagy a kakaót is megkoronázhatod a frissen vert tejszínhabbal. Hogy igazán szép látványt nyújtson, töltsd csillagfejjel ellátott habzsákba, és abból nyomd ki a tejszínt! Amit esetleg nem használsz fel, azt maximum 24 órára hűtőbe teheted, az állagának azonban nem fog túl jót tenni ez a váratás, a legjobb tehát annyit készíteni belőle, amennyi gyorsan el is fogy!

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?