A 4 legfontosabb dolog, hogy tökéletes legyen a húsvéti sonka

2022. április 14.
Nincsen húsvét sonka nélkül! De hogyan főzzük a húsvéti sonkát tökéletesen szaftosra és zamatosra? Egyszerűbb, mint gondolnánk!

Friss, foszlós, sós kalács, főtt tojás, torma és sonka nélkül nem igazi a húsvét vasárnap. A sonkafőzés nem tűnik bonyolult dolognak, és valóban nem az, ám nagyon egyszerű dolgokon csúszhat félre. Mutatjuk, mik a legfontosabb tudnivalók a húsvéti sonkafőzéssel kapcsolatban!

husvet-sonka-fozes

1. Legyünk tisztában a sonkánk típusával!

Nem minden sonka egyforma, ezért nagyon fontos tudnunk, milyet vásároltunk a húsvéti reggelihez. Alapvetően három típust különböztethetünk meg, ezek a leggyakrabban előfordulók húsvéti sonkaként:

  • Főtt sonka: ezt a sötét rózsaszín sonkát már nem kell külön megfőznünk, fogyasztásra készen árusítják. Van ugyan olyan típusa, melyet csak előfőztek, és igényel némi hőkezelést, de pont ennél a típusnál kell legjobban ügyelnünk arra, hogy ne főzzük túl, mert túl száraz lesz a végeredmény.
  • Főtt, füstölt sonka: ez a típus hasonlóan viselkedik a sima előfőzött sonkához, annyi csupán a különbség, hogy meg is füstölték a húst. Ha túlfőzzük, elveszítheti a füstös zamatát is.
  • Friss sonka: ahogy a neve is mutatja, ezt a sonkát meg kell főznünk, mielőtt a húsvéti asztalra kerülne. Ez a tradicionális ünnepi sonka.

2. Az előfőzött sonkát nem szükséges külön megfőzni.

Legyünk tudatában annak, milyen sonkát vettünk. A legtöbb – de nem mindegyik – előfőzött sonkát azonnal a húsvéti asztalra tehetjük. Az ízlésünktől függ, hidegen vagy melegen szeretnénk-e fogyasztani.

3. 150 gramm sonkával tervezzünk egy főre.

Nagy kérdés, mennyi húsvéti sonka kell, mennyi lesz elég az egész családnak. Nagyjából 150 grammal kalkulálhatunk fejenként, vagy 110 gramm körül, ha csont nélküli sonkát vásárolunk.

4. Kuktában is főzhetjük a sonkát.

Ha egyszerűbben szeretnénk megfőzni a húsvéti sonkánkat, tehetjük kuktába vagy elektromos kuktába. Az alacsony hőfokon történő lassú melegítés sokkal kíméletesebben hőkezeli a sonkát, így sokkal omlósabb lesz a végeredmény, ráadásul a kiszáradástól sem kell tartanunk. Ezzel a módszerrel 5-6 óra alatt készül el a sonka. Egyetlen hátránya, hogy túl nagy méretű sonkát nem tudunk beletenni a kuktába.

Forrás: The Kitchn Fotó: Getty Images

Olvass tovább!